torstai 14. huhtikuuta 2016

monipuolista liikkumista

Viime viikolla Peikko pääsi maastoilemaan, juoksemaan narun päässä, koulutreenin ja pieniä esteitä pomppimaan, sekä sunnuntaina kävimme ensimmäiset estekisat. Kauheana ei ole kerrottavaa, mutta kuvia senkin edestä. Muutaman video koosteenkin tein tänne. Laitankin tähän postaukseen paljon kuvia ja melko vähin sanoin kerron tunneista mitä ollaan tehty. Kisoista kirjoitan postauksen loppuun hieman enemmän.

Instagarmmiin päivitän lähes päivittäin mitä ollaan tehty. Eli jos jotain kiinnostaa niin @vennlaemilia

Aloitetaan vaikka juoksutuksesta. Meillä ei ole vielä ”oikeaan juoksutukseen” tarvittavia sivuohjia tai juoksutusvyötä. Juoksutankin Peikkoa vain siksi että pääsee purkamaan pöllöenergioitaan pois ja se tykkää kauheasti kirmailla pitkin kenttää. Harmittaa vaan kun kentällä ei ole aitoja niin en voi Peikkoa irti päästää ja tarhassa se ei ole kauhean innokas juoksemaan vaikka tilaa on.

Peikko oli tosi innoissaan juoksuttaessa ja se poukkoili pukitellen pitkin poikin kenttää. Se ei kuitenkaan yrittänyt vetää itseään irti vaan pysyi hyvin liinan antamanmitan päässä. Laitoin kentälle yhden puomin jota nostin kahteen eri kavaletti korkeuteen. Peikko oli siitä pienestä esteestä todella innoissaan. Se osasi tulla hyvin oikeisiin paikkoihin ja aina kun paikka ei osunut niin se pukkitti, joko esteen päällä tai sen jälkeen. :D Penikka ei selvästikkään tykännyt tulla huonoon paikkaan.



Juoksutuksen jälkeen kipusin hetkeksi Peikon kyytiin. Otin kaikki askellajit läpi, en kuitenkaan tehnyt mitään erikoista tehtävää. Menimme muutamia ympyröitä, lävistäjiä ja siirtymiä eri askellajeissa. Peikko oli oikein fiksusti vaikka kentällä olikin tavallista enemmän ratsukoita. Tavallisesti se on silloin hieman tarkkaavaisempi ja saattaa kokeilla, että pääsisikö sitä kiihdyttelemään.


Seuraavana päivänä kenttä oli jo lähes kokonaan kuivunut ja pohja oli hyvä. Kentällä oli meidän lisäksi kolme muuta ratsukkoa, joten aloitin alkutunnin ihan rennosti kaikki askellajit läpi periaatteella. Tein paljon siirtymiä ja voltteja. Peikko oli todella kiva ratsastaa, itse olisin saanut päästää hieman kevyemmän käden ja ratsastaa enemmän jalasta. Jäin hieman turhaa ratsastamaan vahvalla kädellä ja Peikko käytti tällöin liian vähän takajalkojaan. Heti kun pehmensin kättäni Peikko alkoi liikkua paremmin ja nousi korkeammalle niskalle.

Ravissa tein muutamia lisäyksiä ja harjoittelimme temmon muutoksia lävistäjillä, sekä pitkillä sivuilla. Alkuun en työstänyt laukkaa ympyröitä enempää. Välikäyntien aikana laitoin meille muutamia ravi puomeja. Tulimme niitä muutamia kertoja molemmista suunnista. Otettiin myös muutamia vastalaukka kaarteita. Näitä ollaan menty vastan ihan muutamia pätkiä aikaisemmin joten ei olla tässäkään mitään ammattilaisia. Peikolla on kuitenkin hyvä ja tasapainoinen laukka, sitä on hyvä lähteä työstämään pitemmälle. Loppuravit mentiin eteen alas ajatuksella. Loppu käynnit käytiin kävelemään tietä pitkin.




Tähän väliin on varmaan hyvä esitellä Peikon uudet suitset. Sillä kun ei ollut kuin meksikolaiset - ja kankisuitset (jotka on meillä nyt maastosuitsina, maastokuolaimella) Halusin sille normi enkku suitset, joissa on pehmeä suht leveä turpahihna ja sellaiset me löysimme kerta heitolla. Kokeilin vielä googlettaa järkevää syytä uusiin suitsiin eli meksikolaista ei saisi käyttää koulukisoissa, mutta jos oikein säännöistä luin niin myös meksikolaisilla saa startata koulukilpailuissa. (korjatkaa toki jos olen väärässä!) Onhan nämä kuitenkin fiksumman näköiset koulukilpailuissa kuin meksikolaiset (ainakin omaan silmään!) Tässä on muutama kuva mitä koitin niistä napata.

Peikko sain myös uudet suojat, ne on ihan perus mustat horzen suojat. Niitä käytetään ihmisten ilmoille mentäessä ja joskus tulevaisuudessa se saattaa saada jotkut vielä hienommat edustus suojat. Myös valkoinen kisahuopa on nyt odottamassa käyttöä. 24.4 olisi tarkoitus päästä starttaamaan meidän ensimmäinen koulurata.


Lauantaina oli sitten uusien suitsien testaus. Ratsastimme äitin kanssa puoleksi, minä ensin. Peikko oli todella reippaalla päällä ja se tuijotti hartaasti kentän ulkopuolelle. Sitä ei kauheasti kiinnostanut minun kääntävät ja taivuttavat avut. Siirryinkin melko nopeasti laukalle, jonka jälkeen sain sen ravissa paremmin läpi. Isolla kahdeksikolla vasta-asetuksia tehden, saan Peikon paremmin tukeutumaan molempiin ohjiin saman verran.

Kauheasti en jäänyt vääntämään koulukiemuroita, sillä kentällä oli yksi pieni ristikko jolle otimme molemmissa kierroksi muutamia hyppyjä. Peikko oli aivan mielissään siitä pienestä esteestä ja paineli korvat pystyssä sitä kohti. Paikat osuivat joka kerta nappiin ja laukatkin sain pysymään melko hyvin oikeina.

Muutamien hyppyjen jälkeen Peikko malttoi hienosti keskittyä hetkeksi vielä kouluratsastuksen pariin. Saatiin muutamat kivat ravin lisäykset ja laukka pätkät. Suitsissa en huomannut kauheana eroa edellisiin. Hypätessä Peikko ei painanut esteen jälkeen kädelle, edes sitä vähää mitä teki joskus meksikolaisilla ja kääntyvyys oli parempi. Tai sitten vain ratsastin paremmin kuin aikaisemmin, kuka tietää! Mitään huonoa sanottavaa en niissä huomannut joten ne jäävät meille nyt kenttä työskentelyyn. Meksikolaiset siirtyvät maastosuitsiksi ja jos saisimme kankisuitsiin ostettua myös se bridong - kuolain niin päästäisiin kokeilemaan myös niitä!


Sunnuntaina oli meidän ensimmäiset kilpailut. Luokkina toimivat  ristikko ja 50cm molemmat olivat arvostelulla A.1.0 eli puhtaanradan saaneet saivat punavalkoisen ruusukkeen.

Oli ihana kun ei tarvinnut herätä aikaisin aamulla vaan sain nukkua rauhassa puoli 8 asti ja torkuttaa siitä vielä vartin verran. Tallilla laitettiin Peikon kamat autoon, hevosen harjaus, suojitus, loimitus ja eikun hevonen vinkkaan. Peikko on todella helppo lastattava. Se odottaa hetken sillan alla ja kun sitä pyytää tulemaan niin se tallustelee kiltisti koppiin. Matkalla kisapaikalle nappasimme Jompen mukaan kisahoitajaksi ja kuvaajaksi. Kisavideoista kiitos hänelle!

Kisapaikkana toimi tuttu Ylirannan ratsutila jossa olen ollut monta kertaa kilpailemassa. Kävimme katsomassa millainen rata oli. Se oli todella helppo muistaa. 1-2 oli kaareva linja, 3 lävistäjällä, 4-5 suoralinja, 6 lävistäjällä ja 7 toisella pitkällä sivulla. Radassa ei ollut sarjaa tai mitään erikoista estettä. Palattiin vinkalle laittamaan Peikko varusteisiin ja lähdettiin kävelemään sen kanssa.


Pian pääsinkin jo verryttelyyn joka oli samassa kuin itse kisarata, joten kerettiin kierrellä kaikki pelottavat nurkat läpi. Peikko oli todella fiksu uudessa paikassa ja meni kiltisti katsomopäätyynkin vaikka se näytti alkuun todella pelottavalta. Ravailin siinä hetken ja tulin kerran ravi lähestymisen ristikolle. Nostin laukan ja hyppäsin pari kertaa laukassa. Vaihdoimme sitten suunnan ja otin muutaman hypyn myös oikeassa kierroksessa. Peikko oli kuulolla, mutta ei kauhean eteenpäin pyrkivänä.

Rata meni kuitenkin hyvin, lukuun ottamatta kaikkia vastalaukkoja, ne kuitenkin vaihtuivat helposti ravin kautta ja matka jatkui. Pääsimme puhtaasti maaliin ja kävimme palkintojen jaossa hakemassa ruusuke ja kunniakierroksella. Se tosin ei mennyt ihan nappiin, kun tallin oma pikkuponi otti ja jätti ratsastajansa hiekalle odottamaan muiden sen laukatessa täysillä pitkin poikin maneesia. Peikko tuijotti sitä silmät suurina.


Olin seuraavassa luokassa ensimmäisessä verryttelyryhmässä, joten pääsin melkein heti takaisin maneesiin. Rata oli sama kuin ristikossa niin en käynyt kävelemässä sitä. Verryttelyssä otin pieniä ravi pätkiä ja Peikko oli huomattavasti enemmän hereillä kuin edellisessä luokassa. Otin molemmissa kierroksissa yhdet hypyt pystylle ja okserille.


Heti ensimmäiselle esteelle lähdettiin kaukaa ja laukka oli väärä alas tullessa. Väli olisi pitänyt ratsastaa joko isommin eteen neljällä tai enemmän kiinni viidellä. Tulimme jotain siltä väliltä ja puomihan siinä tippui. Sen jälkeen skarpattiin ja loput esteet mentiin hieman isommin yli. Kuten videolta varmaan huomaatte Peikko ei ole mikään super reipas ainakaan näin pienillä esteillä. Enemmän se on minusta kouluhevonen, mutta kyllä me vielä estekisoissa käydään hyppäämässä hieman isompia. Ehkä se Peikon sisäinen esteputte sieltä syttyy! Hauskaa meillä kuitenkin oli ja se olikin tarkoitus. Nyt tiedetään kuinka Peikko käyttäytyy kisoissa ja voidaan hyvillä mielin lähteä uudestaankin kisaamaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti julkaistaan vasta kun olen hyväksynyt sen! Älä siis laita kommenttiasi kahteen kertaan. -kiitos