maanantai 9. helmikuuta 2015

uudestaan ettei eka kerta ollut tuuria + uusi suomiputte, Topi

Kuten otsikossa lukeekin niin Turkkaan on tullut uusi suomenhevonen. Totemin Tähti tutummin Topi tai Topias on 150cm korkuinen kiltti 8 vuotias ratsun alku. Kävimme lauantaina hakemassa sen Kiuruvedeltä. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Vilman kanssa pääsimme ihan normaaliin arkeen viikko sitten sunnuntaina. Silloin ratsin jo pimeän aikaan niin ei kuvista tullut mitään, mutta muutamasta videosta kokosin pienen koosteen.
    Hieman itse ratsastuksesta. Menin ilman satulaa. Vilma oli melko reipas ja omalla moottorilla eteenpäin pyrkivä, se oli oikein hyvä. Siitä huomasi loman tehneen tehtävänsä. Tehtiin ihan perus juttuja, enkä vaatinut kauheasti oikein päin kulkemista kunhan se vain teki asiat oikeissa paikoissa se riitti minulle. 


Päädyimme yhdessä Satun ja Arton kanssa vaihtamaan Vilman ruoan. Se sai ennen 2 litraa kauraa ja litran proteiinia aamuin illoin. Nyt vaihdettiin sille 1½ litraa sensitiveä aamulla  sekä illalla. Ruokinta muutettiin tottakai pikku hiljaa kauraa pois jättäen ja sensitiväe lisäten, ettei tule yhtäkkiä liian suurta muutosta.


Ollaan käyty nyt molempina maanantaina maastossa. Siellä ollaan menty tuttuun tapaan kahdestaan ja satulakin on jäänyt talliin. Harmillisesti ei keretä valoisan aikaan vaan pitää mennä pimeällä. Ei sekään nii haittaa vieläkun muistais ottaa lampun mukaan. Tänään saatiin sitten mennä pelkästään isoa aurattua tietä, muualla ei näkynyt polkua tarpeeksi jotta oisi voinut mennä lujempaa kuin käyntiä.
Päästiin kuitenkin kahlaamaan hankeen käynnissä kun kaivoin puhelimesta lampun päälle niin nähtiin missä mennään. Vaikka ei lamppua ollutkaan mentiin ihan normaalisti ravia ja laukkaa. Laukassa Vilma keräs vähän turhan paljon kierroksia, mutta pysyi kuitenkin koko ajan nätisti tuntumalla eikä edes yrittänyt painaa kädelle ja kadota paikalta.


Innostuin yksi päivä menemään Vilman tarhaan leikkimään sen kanssa. Ja se oikeesti innostui leikkimään! Houkuttelin Vimpun muutaman porkkana palan avulla tarhan "pelto" osaan jossa on aurattu ura. Mentiin ihan perusjuttuja peruutuksia, perässä kävelyä ja pysähtymistä. Kokeilin sitten juosta ja Vilma juoksi perässä korvat pystyssä. Ja jos Vilma jäi kävelemään nii kutsuin sitä ja juoksin karkuun niin se pisti juoksuksi ja otti minut kiinni. Jossain vaiheessa Vilma ajatteli että nyt on oikeesti hauskaa ja alkoi vinkumaan juostessaan. Lopulta se tuli laukalla luokse ja sen jälkeen sainkin vain katsella sen leikkejä. Se alkoi yksikseen pukittelemaan ja keulimaan ihan kynttiläksi pystyyn ja lopuksi se paineli täydellä laukalla muun lauman luokse paalille.
Kävin vielä myöhemmin uudestaan tällä kertaa Miia kuvaajana. Tälläkin kertaa Vilma innostui riehumaan. Samalla kertaa myös napattiin yhteiskuvat.

Nämä kuvat nappasin lauantaina. Koko lauma oli sekaisin uudesta tulokkaasta. Harmillisesti tarkennus osui Salliin eikä Vilmaan.

Meillä oli myös torstaina koulutunti. Tunnilla menimme pysähdyksiä ja peruutuksia, loiviakiemuroita, voltteja ja laukka siirtymiä. Menin koko tunnin ilman jalustimia sillä en saanut niistä saman mittaisia joten kiskoin koko jalustimet irti. Se oli oikein hyvä valinta sillä sain vaikutettua hevoseen hyvin. Vilma olikin ihan erityisen hyvä koko tunnin. Se hakeutui itse pyöreäksi ja pienellä pyynnöllä taka jalatkin tuli mukaan. Saatiin ihan super hyviä pätkiä sekä siirtymiä. Jopa laukassa Vilma antoi periksi ja nousi korkealle niskalle takastensa päälle.


Perjantaina vuorossa oli puomi tunti. Mentiin jälleen ilman satulaa. Verryttelin pikku kentällä käynnissä ja ravissa. Tein muistaakseni vasta asetuksia ja avoja käynnissä. Kun iso kenttä vapautui pääsin siinä menemään kahta puomia jotka olivat 17m etäisyydellä toisistaan. Tultiin aluksi vaan ihan ravissa ja pysäytin puomien väliin sekä niiden jälkeen. Vilma oli hyvin kuulolla joten nostin laukan.      Tultiin sisälle erilaisilla teillä ja jokaisella kerralla oli tarkoitus osua juuri siihen oikeaan kohtaan. Sain molemmissa suunnissa hyviä lähestymisiä ja Vilam pysyi kokoajan kuulolla eikä yrittänyt kiihdytellä vaan edetttiin tasaista laukkaa puomilta toiselle. Kokeilin loppuun laukassa puomien väliin pysäyttämistä ja sen jälkeen käynnin kautta laukan nosto, ympyrä ja toisen puomin yli. Tämä sujui tosis hyvin oikeiaan, vasemmassakin saatiin laukka pois, mutta se olisi voinut tapahtua hieman aikaisemmin. Ei sitä voinut kuin olla tyytyväinen niin yritteliääseen tammaan!



Eilen meillä oli hyppy tunti pitkästä aikaa. Sain Satun houkuteltua hyppyyttämään meitä ja se suostui. Kannoin kentälle pystyn ja okserin. Menin itsenäisen verryttelyn kaikissa askel lajeissa. Vilma oli hieman vahva ja innokas huomatessaan esteet. Jouduin välillä ottamaan ihan kunnolla kiinni jottei tamma vaan jyräisi eteen päin. Kun se jaksoi keskittyä minuun enemmän kuin vastaan vääntämiseen niin saatiin hyviäkin pätkiä.


Sitten saapuikin jo Satu kentälle. Kävelin hetken ja otin vielä laukan molempiin suuntiin kevyessä istunnassa. Vain istunnalla vaikuttaen piti koota ja saada laukka teräväksi.


Sitten aloimme tulemaan pystyä. Ainoa tehtävä oli saada paikka kohdallee. Se osoittautuikin hankalaksi hommaksi. En vain osannut katsoa paikkaa. Onneksi Vilma aina pelasti ja nosti jalat puottamatta estettä. Kun lopulta päästiin se oikeeseen kohtaan sanoi satu "uudestaan ettei eka kerta ollut tuuria!" Näin jatkoimme myös okserin kanssa, samaa harjoitusta.
Tunti ei mennyt ihan putkeen. Onneksi Satu lupasi pitää useamminkin estereenejä! Lisää treeniä niin kyllä se (tai oikeastaan minä!) siitä vielä hyväksi muuttuu.






Loppu verryttelyissä taivuttelin Vilman kunnolla läpi molemmin puolin. Saatiin oikein kivoja pätkiä joihin oli hyvä lopettaa.


10 kommenttia:

  1. Ihana postaus jälleen kerran!
    Miten muuten pysyt ilman satulaa tuolla selässä noin hyvin? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oon ratsinut niiin paljon ilman satulaa niin siinä tasapaino kehittyy! :)

      Poista
  2. Taas hyvä postaus ja ihania kuvia. Tosin hyvin osaat ratsastaa, itse en pystyisi menemään noin hyvin ilman satulaa, vaikka olen mennyt aika paljon kuitenkin :)

    VastaaPoista
  3. Mikä on Penan oikee nimi? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kysyin siksi, että onkohan mahdollisesti sama poni jota alan liikutteleen tässä joskus :) Ja on se, ainakin samanniminen ja näkönen :D

      Poista
    2. uuu kiva! MIssä päin se poni asustelee? Ois kiva kuulla penan kuulumisia jos on sama poni! :)

      Poista
    3. Ala-Temmeksellä asuu :)

      Poista
    4. viellähän se minun rakkaani asustaa! Jos haluat nii mulle saa laittaa sen kuulumisisa ja kuvia säpöön! :) venla.limma@hotmail.com

      Poista

Kommentti julkaistaan vasta kun olen hyväksynyt sen! Älä siis laita kommenttiasi kahteen kertaan. -kiitos