tiistai 2. helmikuuta 2016

tammikuun viimeiset

Pitkästä aikaa täällä taas kirjoittamassa teille minun kuulumisista! Nyt on ollut ihan hirveästi kaikkea ennen lähtöä Hollantiin, joka on jo huomenna! Pakkaaminen on aloitettu ja matkalaukkuun olen saanut vain saappaat ja kypärä… (muuten laukku onkin tyhjä) Tänään oli viimeinen päivä kun kävin tallilla ratsastamassa Vilmalla, mutta siitä enemmän seuraavassa postauksessa. 


Jos nyt kuitenkin aloitetaan koulukisoista jotka olivat 24.1. Siellä starttasin Vilmalla ja Aatulla kummallakin Helppo B:0 2009. A:n kanssa meni huomattavasti paremmin kuin Vimpun kanssa. Se johtui täysin siitä että ratsastin A:ta huomattavasti paremmin ja huolellisemmin. Halusin nähdä mihin me oikein pystyimme. Ratsastin kuitenkin huonosti niin alku- kuin lopputervehdyksen. Keskikäynnissä tuli rikko ja keskilaukassa teimme hienon puhtaan laukanvaihdon. Muuten rata oli oikein kiva ja saimme paljon 7. Olimme loppu tuloksissa toisia 62,6%


Vilman kanssa puolestaan en ratsastanut läheskään yhtä hyvin kuin olemme muuten koko kuukauden menneet. Askeleet eivät olleet lennokkaita ja Vilma ei ollut pohkeen ja ohjan välissä. Se vastusteli hieman kättä ja minä jäin vain matkustelemaan. Enemmänkin nauratti kaikki ns. epäonnistuneet kohdat kuten peruutus, keskikäynnit ja myös keskilaukasta raviin siirtyminen ei mennyt oikein hyvin. Meillä oli kuitenkin oikein hauskaa ja saimme prosenteiksi 59,6 ja sijoituimme neljänsiksi.


Viime viikolla kävimme Vilman kanssa maanantai maasto ilmansatulaa ja samana päivänä ratsastin A:lla kentällä ilmansatulaa. Molemmat olivat oikein mukavia. Torstaina suuntasin tallille ratsastamaan Piskolla. Menin sen kanssa estetunnille. Sain Marian kuvaamaan koko tunnin ja saattekin paljon videoita siitä, valitettavasti ne ovat kuitenkin pimeitä mutta kelpaavat paremman puutteessa.

Aloitimme tunnin rennosti ravaillen ja tein muutamia lisäyksiä. Sitten aloimme tulla ravipuomeja ympyrällä ja toisella pitkällä sivulla puomilinjaa jonka jälkeen tuli väistö. Ensimmäisellä kerralla kun yritimme ylittää puomeja. Pisko meinasi ettei se halua ylittää niitä, mutta meni kuitenkin kiltisti ja lopetti pelleilyt siihen. Aloimme sitten tulla toisesta suunnasta laukassa samoja puomitehtäviä. Välillä Pisko yritti kiihdytellä, mutta sain sen pienin pidättein odottamaan minua.


Esteet pysyivät koko tunnin pieninä ristikkoina, mutta se ei menoa haitannut. Pisko pisti niihin lisää korkeutta hyppäämällä aivan liian isosti. Aloimme tulla oikeasta kierroksesta kaarevaa linjaa ja sen jälkeen piti tehdä pysähdys. Tämä tehtävä onnistui paljon paremmin kuin odotin. Vaikka Pisko olikin innoissaan, se malttoi kuitenkin kuunnella minua. Tämän tehtävän jälkeen tulimme muutaman erilaisen radan ja ne kaikki näkyvät videolla. Kerran Pisko kokeili pysähtyä yhdelle ristikolle, mutta päättäväisesti pyysin sitä menemään sen ylitse. Tämän ponin selkään kun kiipeää, on sama kuin astuisi omaan kotiin. Se on vaan niin huikee poni!



Torstaina saapui myös Turkalle uusi poni Aatu. Siitä syytä kirjoitankin Adoniksen nykyään A:na ja se on minusta paljon parempi nimi sille! Pikku Aatun kanssa kävimme kärryttelemässä kentällä ja tallia ympäri, sen jälkeen kun Kiana (yksi pikku ratsastajista) oli käynyt ratsastamassa sillä. Aatu on musta shetlanninponi joka on suurin piirtein 108cm korkea. Valitettavasti minulla ei ole yhtään kuvaa siitä.

Perjantaille varasin paikan puomitunnille ja sainkin ratsuksi Nellan Turkan uuden yksityishepan, joka käy myös tunneilla. Tästäkään tunnista ei ole kuvia, oikeastaan minulla ei ole yhtään kuvaa Nellasta … Nella on todella iso musta suomenhevostamma. Se on kiltti hoitaa ja helppo ratsastaa. Tunnista ei ole paljoa kerrottavaa, sillä menimme melkein kokoajan samaa puomitehtävää ensin ravissa ja sitten laukassa. Nella oli ihan kiva heppa, mutta jäin kaipaamaan siinä hieman säpäkkyyttä.

Lauantaiaamuna meillä oli Viman kanssa viimeinen koulutreeni ennen reissuani. Valitettavasti kukaan ei päässyt kuvaamaan, sillä Vilma oli todella kiva ratsastaa. Teimme ravissa erilaisia väistöjä ja taivutuksia, jotka onnistuivat todella hyvin. Laukassa otimme pitkille sivuille laukanlisäykset ja päätyihin lyhennettiin. Tämäkin onnistui hyvin. Koko tunnin ajan Vilma oli ihan sika hyvän tuntuinen, olisin voinut ratsastaa vaikka koko päivän.



Tunnin jälkeen lähdimme katsomaan kahta ponia. Feniksiä ja Tajkaa. Ne ovat molemmat puolalaisiaratsuponeja. Feniks eli tutummin Nikke on pienempi mutta pyöreämpi noin 100cm korkea rusakeavalkoinen ruuna. Nikke on vasta viisivuotias ja opettelee alkeisponina olemista. Tajka (jolle ei olla vielä lempinimeä keksitty) on taas isompi noin 115cm hoikka mustavalkoinen tamma, jolla on ikää 6 vuotta. Tajka on kuin luotu alkeisponiksi nuoresta iästä huolimatta, se kantaa varovasti ja tasaisesti pienempiäkin lapsia. Molemmat ponit ovat hoitaessa todella kilttejä ja tulevat olemaan todella suosittuja pikkuratsastajien keskuudessa. 

Tajka
Feniks "Nikke"
Sunnuntaina pääsin hyppäämään Vilmalla Liisan treeniin. Kenttä oli hyvässä kunnossa ja ilma mitä parhain. Aloitin omatoimisilla alkuverryttelyillä ravissa ja laukassa. Aloimme melkein heti tulemaan suoraa linjaa vasemmasta kierroksesta, kavaletti kuusilaukkaa ja pysty. Tulimme sitä ensin kuudella laukalla, sitten seitsemällä ja lopuksi viidellä. Välillä tein voltin kavaletin ympärille joka tultiin sitten uudestaan. Vilma oli todella hyvin kuulolla ja lyhensi sekä pidensi pyynnöstäni.


Tulimme sitten pienen radan pienillä korkeuksilla. Tämä meni ihan ok. Vilmalla oli hieman hutera laukka ja sen huomasi hyvin oikeassa kierroksessa. Takaset eivät pyörittäneet laukkaa tarpeeksi ja sei jäi välillä ristilaukoille. Selvisimme kuitenkin radasta. Liisa nosti keltaisen okserin 80cm ja tulimme sitä muutaman kerran peräkkäin. 


Linja muutettiin kolmoissarjaksi. Vasemmassa kierroksessa tultaessa ensin oli kolmenlaukan väli ja sitten kaksilaukkaa. Luonnollisesti oikeasta tultaessa ensin oli kaksilaukka ja sitten kolme. Tätä tulimme muutaman kerran että se onnistui hyvin. Ja se oli oikeastaan aika helppo, kunhan muistin pidättää ensimmäisellä laukalla joka tuli alas esteeltä.


Tulimme muutamia erilaisia ratoja johon kuului kolmoissarja, oksereita ja pysty. Välillä hypyt olivat hyviä ja paikat osuivat kohdalleen ja toisinaan mikään ei onnistunut. Vilma oli kuitenkin kokoajan menossa positiivisesti eteenpäin ja se oli pääaisa. Meillä oli oikein hauskaa ja Vilmalla vielä hauskempaa kuin mulla, kun se koitti lähteä esteiden jälkeen innosta kiskomaan päätään ja kiihdyttelemään.



Loppuun tulimme molemmista suunnista kolmoissarja. Kun se onnistui hyvin niin lopetimme siihen. Olin oikein tyytyväinen Vimppuun. Vaikka se oli innoissaan saimme hyviä pätkiä aikaiseksi. Menimme vielä loppuverryttelyt pellolle ilman satulaa, sillä Ponsku tarvitsi meiltä estesatulan seuraavalle tunnille.

Vilma oli myös pellolla tosi kiva ja paineli korvat pystyssä hangessa. Sunnuntaihan oli virallisesti meidän viimeinen Vilman vuokraus päivä, sillä se oli kuun viimeinen. Pääsin kuitenkin käymään maanantaina ja tiistaina ratsastamassa sillä. 


Liisa pakotti minut hyppäämään Veeralla ja en kyllä kadu yhtään että suostuin. Olen hypännyt Veeralla kerran aikaisemmin, noin puolivuotta sitten kun Veera saapui Turkalle. Silloinen tunti ei todellakaan mennyt hyvin. Paikat eivät sopineet, hypyt olivat hirveitä ja kaikki meni pieleen. Tällä kertaa kaikki ei mennyt huonosti. Toki parannettavaa on aina, mutta toiseksi hyppykerraksi tämä meni hyvin.


Aloitettiin tunti normaaleilla alkuverryttelyillä ravissa ja laukassa. Tulimme muutaman kerran laukassa puomien yli jotka olivat ympyrän kaarella. Ne menivät oikein hyvin. Aloimme hypätä pieniä esteitä kahdeksikolla. Laukat vaihtuivat helposti ja tahti pysyi tasaisena. Tulimme kerran kolmoissarjalle, ensimmäinen väli neljä laukkaa ja toinen väli kaksi laukkaa. Sitten tulimme pienen radan jossa oli neljä 80cm estettä ja kolmoissarja. Rata meni hyvin, todella tasaisesti ja laukat vaihtuivat esteen päällä. 


Kävelyn jälkeen tulimme saman radan uudestaan, mutta esteet nousivat 100cm lukuun ottamatta kolmoissarjaa joka oli edelleen 60cm korkeudessa. Kaikki muut hypyt onnistuivat todella hyvin paitsi viimeinen okseri jolle tulin liian lähelle. Jouduinkin tulemaan sen pari kertaa uudestaan jotta saatiin askel sopimaan ja hyppy onnistui.

Kävelimme taas hetken, jonka jälkeen tulimme vasemmasta kaarevalla kavaletin ja okserin. Ensimmäisellä kerralla tulimme liian lähelle, toisella kerralla lähdimme huonosta askeleesta ja kolmannen kerran kun muistin ratsastaa loppuun asti, paikka osui nappiin.


 Tulimme vielä kahdenlaukan sarjalle, joka oli noin 100cm. Ensimmäisellä yrittämällä Veera alkoi riehumaan ja käänsin sen ympyrälle ja menimme uudestaan. Paikka osui nappiin, mutta Veera ponnisti aivan liian isosti. En ollut valmistautunut niin isoon loikkaan ja jäin jälkeen hypyssä. Sen verran kerkesin tajuta että tein pidätteen ja sitten lähdimmekin jo uuteen hyppyyn, joka oli vielä edellistä isompi. Kypärähän siinä hässäkässä lensi ihan silmille, mutta en voinut kun nauraa kuinka isosti tuo pieni poni pystyi hyppäämään. Harmillisesti kuvaaja ehti karata todistamasta tuota hienoa sarjaa. Loppuun tulimme vielä keltaiselle okserille vasemmasta kierroksesta. Ekalla kerralla taas liian lähelle ja toisella kerralla sain paremman paikan ja Veera lähti jälleen ponnistamaan ihan hirvittävän suureen loikkaan. Nyt pysyin paremmin jo kyydissä, vaikka tasapaino koitti kovasti heittää.

Koko tunti oli yhtä hymyä! Poni oli aivan superhyvä ja sain paljon onnistuneita pätkiä ja lisää varmuutta omaan hyppäämiseen. Sillä Veera lähti aina hyppäämään oli paikka mikä tahansa enkä epäröinyt hetkeäkään lähestyä sillä isompia oksereita. Vaikka itsellä on ollut hyppytaukoa nyt talvikuukausina jonkin verran.



Iltapäivästä kävin vielä ratsastamassa Mimmillä. Ratsastin ensin ravissa kaarteita ja siirtymiä, sekä muutamat keskiravit. Mimmi toimi hyvin ja oli oikein reippaana. Tulin muutaman kerran ravissa puomien yli ja yhden kavaletin saatoimme myös ylittää. Laukassa tein isoja ympyröitä ja kahdesti saman kolmen esteen linjan joka oli 60cm korkeudessa. Mimmi tuli siihen oikein hyvin ja oli innoissaan esteistä. Kävimme vielä pellolla laukkaamassa ja ravaamassa ennen kuin jouduin lopettamaan. 

kuvista/videoista kiitos Marialle ja Hennalle

16 kommenttia:

  1. Minkä rotuinen tämä veera on?

    VastaaPoista
  2. Tosi kivoja kuvia ja kiva kun kerroit jokaisesta jutusta tarkasti! :)

    VastaaPoista
  3. eikö srl hyväksymissä ratsastuskoulussa tuntihevosten raja ole 7v et sen nuorempia ei saa olla tuntikäytössä ?
    hyvä postaus kuitenkin ja hienoja kuvia (:

    VastaaPoista
  4. Mukavan pitkä postaus todella hyvällä kuvituksella :)

    VastaaPoista
  5. Siistiä menoa kaikilla! Vähän nauratti tuo kirjoitusvirhe "keksiravit":D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. haha naurahdin kun luin tän aamulla :D Kiitos paljon kommentista! :)

      Poista
  6. Mites sen bannerikisan taas kävi...?

    VastaaPoista
  7. Ihana postaus kaikin puolin! :)

    VastaaPoista
  8. Kuinka korkeeta hypitte? Siistin näköistä menoa ja oma ratsastuksesi on parantunut huomattavasti !! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veeran kanssa noin 110cm ja Vimpun kans noin 80-90cm ja kiitos :)

      Poista

Kommentti julkaistaan vasta kun olen hyväksynyt sen! Älä siis laita kommenttiasi kahteen kertaan. -kiitos