sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

onnistunutta treeniä Vilman kanssa

Nyt on kesäloman eka viikko pulkassa. Montako vapaa päivää olen pitänyt, montako aamua olen nukkunut pitkään, montako päivää olen voinut olla kiirehtimättä. Vastaus näihin kaikkiin on nolla! 

Olen ollut tämän viikon töissä tallilla ja ensimmäinen leirikin oli alku viikosta. Laitsojen teko on pahasti myöhässä ja laitsaheppoja pukkaa lisää tulemaan. Pitäisi myös keretä reenaamaan Vilman kanssa. En ole kerennyt myöskään blogia päivittelemään, mutta kuvat olen jo muokannut valmiiksi tuleviin postauksiin. Onneksi se ensiviikon jälkeen hieman hellittää ja katsotaan jos jotain videoita saisin myös tehtyä!
V A R O I T U S ! ajankohtaisia kuvia ja videoita on aivan hirveästi
Palataampa kuitenkin vielä toukokuuhun. Sunnuntaina meillä oli estevalmennus Vilman kanssa. Siitä en kauhean hyvin muista mitään. Sen mitä minä videoista katsoin, menimme kaarevia teitä ja esteet nousi ihan ylös asti. Viimeinen rata meni jo siinä metrin pinnassa. Vilma ei ollut aivan yhtä hyvä kuin aikaisemmin. Se oli hieman tahmea tai se ei vaan lähtenyt niin terävästi hyppäämään kuin normaalisti. Päästiin siitä huolimatta esteet kunnialla yli, muutamaa estettä lukuun ottamatta jotka tulimme liian pohjaan. Kokonaisuudessaan tunti oli oikein onnistunut.

Maanantaina annoin Vilmalle kevyempää ja jätin ratsastuksen välistä, se sai käydä yhden maaston hölkyttelemässä ja viettää päivän laitumella. Myös tiistaina oli samanlainen päivä. Se oli fiksu päätös antaa pari kevyempää päivää, kun sunnuntaina se tuntui jo hieman väsyneeltä.

Keskiviikkona Vilma oli oikein mallikkaasti, minun pomppiessa selässä ja yrittäen leikkiä kouluratsastajaa. Alkuun tuntui ettei mikään nappula osu kohdalleen, mutta kun nappasin jalkkarit kaulalle ja aloin oikeasti ratsastamaan jalasta ohjalle. Alku kaunkeus lähti myös pikkuhiljaa pitkien taivutuksien avulla pois. Tein paljon ravityöskentelyä ja jätin laukat melko vähille. Vimppu tuntui ajoittain tosi kevyeltä ja mukavalta ratsastaa, se ei nykinyt tai kiihytellyt erikoisemmin.
Torstaina menin tallille jo aamupäivästä ratsastamaan ihanassa auringon paisteessa vielä ihammalla hepalla, Vimpulla. Lähdin hyvissä mielin ratsastamaan ajatellen edellispäivän hyvin mennyttä tuntia. Enkä juurikaan saanut pettyä. 

Aloitin tunnin käynnissä taivutellen paljon, annoin Vilman olla hieman pitemmällä kaulalla. Tein myöskin pysähdyksiä ja aloitin ravailun vasta kun olin tyytyväinen tasaisiin pysähdyksiin.
Ravissa nappasin saman tien jalkkarit kaulalle ja aloin työstämään ympyröitä ja siirtymiä. Vaihdoin useasti suuntaa erilaisilla teillä.
Aloin ravissa tulemaan ravi kavaletteja molemmista suunnista. Laitoin välit tietoisesti hieman tavallista lyhyemmäksi jotta Vilma joutuisi lyhentämään ja ravaamaan enemmän ylös päin. Tämä onnistui oikein kivasti.
Otin hieman laukka työskentelyä molempiin suuntiin ennen kuin nostin kavaletit hieman isommiksi. Laukassa tein rauhallisessa mutta tarmokkaassa laukassa voltteja lyhyille sivuille. Molemmissa suunnissa sama homma. Molemmat laukat pyörivät hyvin ja takanenkin tuli hyvin laukkaan mukaan.
Kävelimme väli käynnit ja jatkoimme sitten ravissa kavalettejen ylittämistä. Nyt kun ne olivat korkeammalla oli alkuun Vilman vaikea laittaa jalkansa oikeaan aikaan oikeaan väliin. Laitoin itselleni jalustimet jalkaan jotta helpottaisin Vilmaa. Muutaman kerran jälkeen alkoi sujua jo oikein mallikkaasti. 
Lopputunniksi nappasin vielä satulankin pois ja käveltiin kunnon väli käynnit ja minä temppuilin selässä minkä kerkesin. Vilmakin oli oikein tyytyväisen oloinen pitemmistä kävelyistä ja vielä kun annoin sen mennä omia reittejään pitkin kenttää.
Ravailtiin vielä muutaman kerran kavalettien yli ennen kuin lähdimme vielä viimeisen kerran pellolle ottamaan kevään vikat laukka ja ravi pätkät. Vilma oli hieman innoissaan menossa pellolla, mutta en antanut sen villiintyä.

Menin myös loppu ravit pitkin peltoa ja käyntien aikana keräilin kentältä puomit poissa.
Perjantaina varasin meille paikan tunnille. Tarkoituksena oli mennä puomeja, mutta tunti painoittuikin enemmän kouluun joka ei haitannut minua lainkaan. Vilman hyvä putki vain jatkui ja oli aivan super kiva ratsastaa.

Alku käyntien jälkeen aloimme tekään käynnissä voltiti kulmiin joissa ratsastimme takaosaa reilusti ulos. Uralla taas mentiin rentoa pitkää käyyntiä. Pikkuhiljaa siirryimme raville ja sama tehävä jatkui ravissa. Vaihdoimme suuntaa etuosa käännäksellä ja se meni aika kivasti vaikka ei niitä ollakkaan reenattu sen kummemmin. Tein muutaman kerran käynnissä voltit ja sitten ravilla.

Siirryimme kaikki tekemään omia pieniä kahdeksikkoja jossa piti taivuttaa reilusti sisälle ja saada hevoset taipuisiksi ja pehmeiksi ratsastaa. Tämä tehtävä lisäsi vielä Vilman ratsastettavuutta paremmaksi ja sain nautiskella kuinka kivasti Vilma liikkui.
 Annoimme hevosten hetken hengähtää. Jatkoimme uuden tehtävän parissa. Toisella pitkällä sivulla oli ravipuomit jonka jälkeen nousi laukka, laukassa pääty-ympyrä ja siirtyminen raville. Toiselle pitkälle sivulle puomien yli ympyrä sen jälkeen laukan nosto ja toiseen päähän pääty-ympyrä. Tätä menimme molempiin suuntiin. Laukka työskentelyn lopettelin siihen kun Vilma alkoi tuntumaan siltä ettei siitä löydy enään puhtia siihen. Parempi jätää hyvään kuin puuduttaa heppa huonoksi.

Loppu raveissa annoin Vilman venyttää kaulaansa eteen alas. Käyntiin siirryttyä sai Vimppu paljon taputuksia hienosti tehdyn tunnin johdosta!

Tulin myös ilmottautuneeksi ensi viikolla oleviin aluekisoihin jossa startataan meidän ensimmäinen 90cm! Ensi viikolle onkin sitten tiedossa maastoilua, kouluilua ja hyppy treeniä. Katsotaan miten saan seuraavaa postausta tehtyä.

7 kommenttia:

  1. Kivoja kuvia ja ihanasti kerrottu postaus! Voisitko tehdä kisapostauksen sitten? :) Ja vielä yksi ehdotus : ratsastusvarustepostaus olisi videolla myös kiva :D

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. +Sut on haasettu mun blogissa! :D
    http://vernan-elamaa.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  4. Ihania kuvia ja muutenkin ihana postaus! :) Ootte Vimpun kaa kyllä niin superpari♥

    VastaaPoista

Kommentti julkaistaan vasta kun olen hyväksynyt sen! Älä siis laita kommenttiasi kahteen kertaan. -kiitos