torstai 24. maaliskuuta 2016

mihin se kevät karkas?

lumiset kuvat on Marian kuvaamia

Maanantai-aamuna en pitkään nukkunut vaan suuntasin jo kymmenen aikaan Peikon luokse. Peikko saa nyt asustella omassa tarhassa ja kaverit on langan toisella puolen. Tehtiinkin tarhassa hieman maastakäsittelyä ja muutenkin rapsuttelin Peikkoa melko kauan, ennekuin siirryttiin talliin. Tallilla Peikko oli levoton ja huuteli kavereiden perään. Laitoin sen nopeasti kuntoon ja suuntasimme ulos.

Mietin hetken, että mihin me nyt mentäisiin. Kentän omistajan kanssa emme olleet vielä jutelleet, joten lähdin kävelemään ja ihmettelemään muita talleja ja pelottavia roskapönttöjä. Lähdimme kävelemään hiekkakuoppia ympäri ja päädyimme kentälle, joka sijaitsi tallin lähellä. Vaihdoin pikaisesti tallista Peikolle vahvemman kuolaimen ja päätimme viettää muutaman tunnin maastossa pyöriessä. Menimme reippaasti laukaten ja rennosti ravaten erilaisia reittejä. Peikko oli oikein mukava maasto kaveri. Se kyllä muistutti aina välillä kuinka pelottavia kivet saattoivat olla tai että pilkkijät voivat hyökätä varoittamatta kimppuun. Minua enemmän nauratti kun toinen ”säikähtäessä” teki puhtaita lentäviä laukanvaihtoja. Vajaan kahden tunnin päästä suuntasimme takaisin tallille.

Tällä kertaa tallissa Peikko oli ihan rennosti ja sain hoitaa sen rauhassa pois. Tarhassa mentiin vielä hieman seuraamis-leikkiä. Siinä Peke on aika haka vaikka mielummin kävellä löntystää perässäni kuin juoksisi reippaana. Eihän me illalla maltettu olla pois tallilta ja lähdimme äitin kanssa käymään Peikkoa katsomassa ja juttelemassa kentän käytöstä. 

mitäköhän nuo naapurit tuolla tekee?!

Tiistaina menin päivällä taas touhuilemaan Peikon kanssa. Tällä kertaa tarkoituksena oli hieman juoksuttaa sitä. Peikko oli todella helppo juoksuttaa ja se kuunteli ääni apuja hyvin. Alkuun laukassa se veteli ihan hirveitä pukkisarjoja ja pommpi innosta. Hetken päästä se kuitenkin rauhoittui. Juoksutin ehkä sen 30min sisältäen pitkät käynnit alkuun ja loppuun.

Tallilla Peikko oli taas alkuun rauhaton, mutta pian se alkoi keskittymään minuun eikä kavereihin jotka olivat ulkona. Venyteltiin kaikki jalat ja aloin opettamaan peikolle hieman huulen nostoa. (kyllä se on tärkeä oppia! :D) Vein sen takaisin tarhaan ja laittelin tavaroita järjestykseen, odottaen äitiä. 



Äitin tultua otin Peikon sisälle ja laittelin sille ratsivarusteet päälle. Suuntasimme kentälle. Minä menin ensin selkään. Aloin melko nopeasti ravaamaan isoja ympyröitä ja suoria teitä. Peikko tuntui todella kivalle. Ei ollenkaan laiskalle vaan se oli kokoajan menossa ja teki mitä pyysin. En mennyt mitään vaikeaa, vaan kaikki askellajit läpi, muutamia siirtymiä ja peruutuksia. Sitten päästin äitin selkään.

Kiipesin vielä lopputunnista Peikon kyytiin ja laukattiin hieman lisää. Nyt Peikko laukkasi huomattavasti paremmin. Ravissakin se oli aktiivisempi vaikka en itse ratsastanut sitä yhtään tehokkaammin. Kentällä oli pieni noin 20cm korkea kavaletti jonka yli tulimme muutaman kerran molemmista suunnista. Huomais kuinka Peikko innostui pikku kavaletista todella paljon. Ravailin itten rennosti loppuravit ja kävelin hyvin ennen talliin menoa.

nämä, ei lumiset kuvat on äitin ottamia tiistailta ja ne on napattu alkutunnista

Keskiviikkona kävin hyvin nopeasti tallilla ratsastamassa Peikon. Illalla oli omistajanvaihdos ilmoituksen tekoa. Ja koulussakin piti päivällä käydä. Sieltä suuntasin suoraa tallille ja laittelin Peikon kuntoon. Nyt se oli jo heti alkuun rennosti tallissa.

Kentällä kävelin hetken pitkin ohjin ennen kuin otin ohjat käteen ja aloin ratsastamaan kulmia ja erikokoisia voltteja molempiin kierroksiin. Oikeaan kierrokseen Peikko taipuu paremmin, mutta jää myös hieman hitaaksi oikeastajalasta. Vasempaan se taas hieman koitti puskea ulkoapuja vasten. Aloin sitten ratsastamaan väistäjä molempiin kierroksiin. Alkuun Peikko kokeili että onkohan pakko jos ei taho. Tein hyvin nopeasti selväksi että oli pakko ja Peikko tekikin oikein hienoja väistöpätkiä. Oikeanpuolen avutkin alkoivat menemään paremmin läpi.

Lähdin sitten raville ja jatkoin samojen tehtävien tekimistä myös ravissa. Väistöt tein loiviksi ja Peikko selviytyi todella hienosti niistä. Peikko alkoi myös kuuntelemaan todella hyvin oikeanpuolen apuja, unohtamatta vasemmanpuolen apuja. Pystyinkin hetkittäin keskittymään myös omaan istuntaani, Peikon ollessa hyvin avuilla.

Laukassa tein alkuun vain isoja ympyröitä sekä pidin huolen suoruudesta ja tasapainosta. Peikolla on todella kiva laukka jota on helppo säädellä lyhyemmäksi. Vasenlaukka on hieman helpompi kuin oikea. Oikeaan se hieman vastustaa sisään asetusta, mutta hetken päästä se antaa periksi ja taipuu myös oikealle. Laukassa en vielä vaadi sitä kulkemaan kokoaikaisesti pyöreänä vaan annan sen laukata vapaammassa muodossa. Kunhan se säilyttää saman rytmin ja asettuu, sekä taipuu siihen suuntaan mihin ollaan menossa.

Pidin väli käyntejä useaan kertaan ettei Peikko heti väsähdä. Se palautuu yllättävän nopeasti ja pystymme taas jatkamaan töitä.

Kentällä oli edelleen edellispäivän kavaletti jonka laskin puomiksi ja lisäsin vielä toisen puomin yhden laukka-askeleen päähän toisesta puomista. Ravailimme muutaman kerran puomien yli ja sitten aloimme tulemaan laukassa niitä muutaman kerran molemmista kierroksista. Paikat osuivat hyvin kohdilleen ja puomit ylittyivät helposti. Jätin puomit sikseen ja aloin tekemään laukannostoja lyhyillä sivuilla. Laukkasimme pitkänsivun keskelle ja siitä raville, ravi voltti ja seuraavasta päästä uudelleen. Peikko oli oikein hyvä tässä tehtävässä ja laukannostot onnistuivat hyvin. Myöskään ravi siirtymissä ei ollut ongelmaa. Tein tämän saman tehtävän molempiin kierroksiin joka jälkeen siivosin kentän ja lähdimme maastoon loppuraveille ja käynneille. Tallissa venyttelimme jalkoja ja hoidin Peikon takaisin tarhaan.


Torstaina Maria lupautui tulla kuvaamaan meitä, sää ei kuitenkaan suosinut ja lunta tuprutti koko ajan. Osa kuvista on tarkentanut huonosti, mutta ei anneta sen haitata! Peikko alkaa olla tallissa jo aivan normaali ja se on ihan rauhassa vaikka en olekaan koko aikaa vieressä. Laittelin sen kuntoon ja kääräsin vielä pintelit jalkoihin.

Kentällä kävelin hetken ja aloin sitten ravailemaan rennosti isolla kahdeksikolla, johon tein aina kaksi ympyrää ennen kuin vaihdoin suuntaa. Peikko oli oikeaan kierrokseen hyvin hereillä, vasempaan sain hieman enemmän ratsastaa sisäjalalla. Sain melko nopeasti myös vasemman takasen töihin mukaan ja vasenohja keveni heti. Tein myös muutamia nopeita siirtymiä käyntiin ja jatkoin kahdeksikon tekemistä.


Otin alkulaukat reippaasti molempiin kierroksiin. Laukka sujui hyvin molempiin kierroksiin. En jäänyt sitä kauheana työstämään vaan aloin tulemaan muutaman kerran käynnissä avotaivutuksia ja raviväistöjä. Saatiin monta hyvää pätkää ja jätettiin niiden tekeminen sikseen. Annoin Peikon hetkeksi Marialle talutukseen ja laitoin meille ravipuomit jotka olivat aluksi todella vähän ilmassa toisesta päästä. 


Ensimmäisellä kerralla puomeja lähestyessä Peikko tuijotti kavalatti paloja puomien päässä ja vauhti hyyty nollaan. Toisella kertaa mentiin reippaasti yli. Tulimme puomeja monta kertaa. Välillä Peikko ei keskittynyt yhtään vaan potki mennessään puomeja pois tieltä. Lopussa se (ja minä) alkoi keskittyä ja saatiin oikein mallikkaita puomien ylityksiä.

Välikäyntien jälkeen otin molempiin kierroksiin ravi-laukka-ravi siirtymiä. Välillä tein ravissa tai laukassa ympyrän. Muutama käynti-laukka siirtymä saatiin onnistuneesti tehtyä. Molemmat laukat sujuivat hyvin ja Peikko alkoi jopa innostumaan siirtymissä. Ravissa se alkoi nostamaan itseään ylemmäs ja nosteli se hieman jalkojakin eritahtiin kuin alkutunnista.




Tässä välissä kävimme viemässä satula talliin ja hyppäsin ensimmäistä kertaa ilmansatulaa Peikon kyytiin. Hienosti jätkä hoiti homman kaikissa askellajeissa. Jopa laukka pyöri hyvin. Tulimme ravissa vielä muutaman kerran puomeille ja sen jälkeen aloimme ravailemaan löysemmällä ohjalla loppuraveja. Tein paljon suunnan muutoksia, kun Peikko tuntui rennolle otin sen käyntiin. Annoin Marian talutella sitä hetken kun minä keräsin puomit takaisin reunalle.

Otimme muutamia kuvia ennen kuin suuntasimme talliin. Tallissa laitoin Peikolle linimentit jalkoihin ja venyttelimme ne. Hoidin sen tarhaan takaisin. Sinne se meni tyytyväisenä mussuttamaan heinää meidän kiirehtiessä bussille.


Viikonloppuna kerkeän toivottavasti tehdä uuden ulkoasun ja bannerin, sekä blogi vaihtaa vielä viimeisne kerran nimeään sekä osoitetta joten olkaahan tarkkana!

24 kommenttia:

  1. Onnea vielä minultakin omasta hevosesta! Ihania kuvia :)

    VastaaPoista
  2. aww en kestä tuo on niin ylisöpö poni :D hyvä postaus!

    VastaaPoista
  3. Kanttii facessa (jos et jo oo) niin ilmittautua sellaseen ryhmään kuin "Jäälintallin valmennukset ja yksityisten tunnit". Ne on mielestäni halpoja ja hyviä, niitä pidetään yleensä aina kun vaan toivoo. Ja joskus (aika usein oikeastaan) niitä myös pidetään - varsinkin keväällä estetunteja! Myös sitä kenttää voi vuokrata

    Mutta tosi ihania kuvia, mä niin innolla lähen kyllä seuraileen teidän menoa 😍 kivasti kirjoitettu myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos tiedosta! kiitos myös kivasta kommentista! :)

      Poista
  4. Pakko sanoa että noin komeaa suokkia en ole ennen nähnyt! :D♥

    VastaaPoista
  5. Kisaatko ja hypäätkö peikolla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kisaan ja hyppään, pikku hiljaa aloitetaan kunnon treenit ja siirrytään kesän tullen kisakentille :)

      Poista
  6. Vau, on toi peikko kyllä upee! Tosi kivalta ja tasaselta näyttää teidän meno ja vaikka oot ihan vasta alotellut ratsastaa sillä, teidän meno näyttää super kivalta ❤️ Innolla aina odotan, että teet postauksen peikosta ja kun saa nähdä kuvia & videoita teidän menosta! Onko peikko siis nyt "pysyvästi" tuolla jäälin tallilla, koska olen kuullut, että menisitte äimärautiolle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon tosi kivasta kommentista! Joo ollaan Jäälissä vain väliaikaisesti ja muutetaan toukokuussa äimärautiolle :)

      Poista
  7. Yleensä en suokeista niin kauheesti tykkää, mut tää Peikko on tosi kivannäkönen! Tosi kivalta näyttää muutenkin teijän meno :)

    VastaaPoista
  8. Voi että, ompa Peikko hieno! Me käytiin koeratsastamassa se viime kesänä mutta ei ollut ihan kyllä meiän hevonen :D hyvä että on vihdoin löytäny uuden ihmisen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitosta! Peikko on meille juuri se oikea heppa♥

      Poista
  9. Todella hyvä postaus ja Peikko on niin ihana

    VastaaPoista
  10. Saanko kysyä että miksi peikko ei muuta turkkaan? :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tallissa ei ole tilaa ja kentän käyttö on hyvin rajallinen arki-iltoina tuntien takia

      Poista
  11. Eli se on sitten Peikko! Hieno juttu!
    Mukava nahda kuvia ja kuinka olet sitoutunut uuteen kaveriisi.

    Paljon, paljon onnea sinulle ja Peikolle! Siita tulee viela hyva tarina.

    Terveiset Hollannista - nahdaan sinun valmistujaisjuhlissa - toivottavasti saan tavata myos Peikon! :-)

    Pirjo

    VastaaPoista
  12. hei! Aattelin kysyä että mistä Vilma tuli teille? näyttää tutulta, ei sattus olee ruskalaukassa ollut vilma?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vilma on asunut Turkan Ratsurinteellä jo vuodesta 2012 ja sinne haettiin Turusta juuri sisäänratsastettuna. En usko että on sama hevonen :)

      Poista

Kommentti julkaistaan vasta kun olen hyväksynyt sen! Älä siis laita kommenttiasi kahteen kertaan. -kiitos