lauantai 5. maaliskuuta 2016

kimo kouluheppa + videopostaus

Miten vaikeaa voi olla postauksen aloittaminen? Kerrottavaa olisi vaikka kuinka paljon ja kuvia on myös kertynyt melko paljon kameraan. Viime sunnuntaina kävimme Amsterdamissa ja tänään, sunnuntaina olemme menossa käymään päiväreissu Pariisissa. Ajattelin tehdä näistä kahdesta sunnuntaista oman postausta. Nyt kuitenkin viime - ja tämän viikon ratsastuksiin.

Minun oli tarkoitus kertoa teille viime keskiviikon ratsastuksesta jo aikaisemmin, mutta onnistuin poistamaan kaikki kuvat ennen kuin sain ne koneelle asti. Ensimmäiset kuvat on napattu puhelimella ja loput on otettu viime kerralla.


Ratsastin molemmilla kerroilla puoliverisruunalla, Valerolla. Ikää sillä on 9 vuotta ja korkeutta noin 160cm tai vähemmän. Ensimmäisellä kerralla tallin omistaja kävi näyttämässä mistä löytyy Valero ja sen varusteet, seuraavalla kerralla sainkin touhuilla rauhassa Valeron kanssa. Sää oli molempina päivinä oikein aurinkoinen ja laitoin hepan pihalla paalussa kiinni.

Ensimmäisellä kerralla Varelo oli hieman rauhaton ja liikkui kokoajan mitä naru vain antoi myöten. En päässyt edes laittamaan saappaita rauhassa kun se oli onnistunut kuopsuttamaan jalkansa narun yli ja siinä se sitten seisoi solmussa ja tuijotti minua, apua pyytävästi. Pariin kertaan sain sen pelastaa ennen kuin sain itseni siihen kuntoon että päästään lähtemään maneesiin.

Selkään nousussa se lähti heti ponnistettuani kävelemään ja ei jaksanut seisoa jalustimien säädön aikana. Kävelen hetken pitkillä ohjilla maneesia ympäri. Pikku hiljaa keräilin ohjat käteen ja aloin ratsastamaan voltteja. Melko pian siirryin kuitenkin raville. Ravissa Valero oli hieman hidas pohkeelle ja painoi vähän kädelle. En saanut ulkoapuja ollenkaan läpi, puhumattakaan sisäpohkeesta ja rungon taipumisesta. Kysyin tallin ratsastuksenopettajalta saanko laittaa kannukset ja se sanoi että saan jos osaan niillä sievästi ratsastaa.

Laitoin kannukset ja nousin kyytiin, tällä kertaa Valero seisoi nätisti paikallaan. Lähdin heti raville ja aloin tekemään päätyihin isoja ympyröitä ja pitkille sivuille ravin lisäyksiä. Valero parani huomattavasti kun sain pohkeet paremmin läpi ja se keveni edestä oikein miellyttäväksi ratsastaa. Istuin melkein kokoajan harjoitusravissa, jossa pääsin ihan kunnolla työstämään ravia kaarteilla ja tempon muutoksilla. Oli siinä kyllä työ ja tuska pysyä kyydissä, kun askellus alkoi suurenemaan ja takaset tulemaan mukaan. Huomasi sitä kyllä itsekin seuraavan päivänä että jotain siellä hevosen selässä oli tehnyt, pitkät selkälihakset, takareidet ja vatsalihakset olivat melko mukavasti jumissa.

Valero näyttää tässä jotenki ihan varsalle!
Kävelin pitkillä ohjilla lyhyitä pätkiä aina tehtävien välissä jotta molemmat jaksoimme loppuun asti. Laukassa en tehnyt mitään kummempaan. Laukannostoja ja isoja ympyröitä. Valeron laukka oli oikein miellyttävää ja se pyöri hyvin. Sain olla ulkojalan kanssa tarkkana että ulkolapa ei karannut ympyröillä ja takajalat laukkasivat hyvin mukana.

Laukan jälkeen työstin vielä ravissa päätyihin ympyrät ja lävistäjille askeleen pitennykset. Valero pisti ihan parastaan ja tarpoi hienosti lisäyksiä, myös pääty-ympyröillä se malttoi rauhoittua ja taipua koko rungostaan rehellisesti sisälle. Tässä vaiheessa saatiin hieman yleisöä maneesiin ja välikäyntien aikaan ratsastuksenopettaja tuumasi että tehän menetti oikein näppärästi ja Valero kulkee hienosti.

Otin loppuun vielä rennosti molempiin suuntiin laukkaa kevyessä istunnassa ja annoin Valeron venyttää kaulaansa. Ravailin vielä isolla kahdeksikolla, ajatuksella eteen alas. Melko helposti Valero lähti pyynnöstäni rennosti astelemaan ja venyttämään itseään. Kävelin loppuun oikein kunnolla ennen kuin lähdimme ulos maneesista.


Nakkasin varusteet talliin ja Valerolle loimen päälle. Vaihdoin itselleni kengät ja tällä kertaa se seisoi ihan nätisti paikallaan. Taluttaessa Valero on oikein hidas ja laahustaa menemään, mutta kun se tajusi että oltiin menossa tarhaa kohti johan alkoi tahti reipastumaan (siihen normaalien hevosten vauhtiin) Jätin Valeron tarhaan ja kuvailin vähän heppoja, mutta kuten aikaisemmin sanoin niin onnistuin poistamaan kaikki kuvat.. 


Toisella kertaa sain sitten hoitaa Valeroa kuin kotona. Tarhasta takaisin tahraan. Tällä kertaa Valero tuli portille korvat pystyssä vastaan kun huutelin sitä. Hoitaessakin se seisoi korvat pystyssä ja vaati rapsutuksia välillä huulillaan minua rapsuttaen. Videolla näkyykin kaikki mitä tein, suitsitus video ei suostunut aukeamaan joten se puuttuu, pahoitteluni.

Lähdin maneesiin hieman ennen puolta 11 ja virittelin kameran nurkkaan kuvaamaan. Videot on kuvattu alku- ja lopputunnista Tälläkin kertaa sain taiteilla että pääsen kyytiin Valeron tallustellessa pitkinpoikin. Alku käyntien jälkeen aloin keräämään ohjia käteen ja huomasin heti kuinka paljon jäykempi ja painavampi se oli edestä viime kertaan verrattuna.
 linkki videoon


Aloin heti ravailemaan rennosti päätyihin isoja ympyröitä ja taivuttelin parhaani mukaan. Hetken ravattua nostin laukan ja laukkasin kevyessä istunnassa jotta Valero hieman lämpiäisi. Laukan jälkeen se oli hieman parempi. Edelleen tosi jäykkä vasemmalta puolelta. Pohjetta se kuunteli yllättävän hyvin. Istuin tälläkin kertaa paljon harjoitus ravissa. Videolta huomaa hyvin selvästi että on ollut ratsastus taukoa.. Minä pompin tuolla ravissa kuin mikäkin perunasäkki.

Kävin sammuttamassa kuvauksen, mutta se olikin katkaissut itsensä melko nopeasti tunnin alettua. Nakkasin samalla takin pois ja jälleen selkään nousu tapahtui ongelmitta. En ymmärrä miksi sillä ekalla kerralla ei voi seistä vaikka kuinka pitää ohjia kädessä. Ratsastin paljon laukassa, sillä se oli tuona päivänä selvästi helpompaa kuin ravi. Tein hieman vastalaukka kaarteita ja sitten ihan lävistäjiä joiden jälkeen laukkasin päätyyn vastalaukassa loivankaarteen. Valero pysyi yllättävän hyvin tasapainossa koko kaarteen ajan. Muutaman kerran se valui turhan pitkäksi ja tippui raville omia aikojaan.

Kävelin pitempiä pätkiä taivutellen ja tein hieman avoa pitkille sivuille. Myös vasta-asetuksilla sain paremmin kylkiä taipumaan. Pikku hiljaa kun aloin itse ratsastamaan paremmin ja huolellisemmin. Alkoi Valero kevenemään ja toimimaan paremmin. Laukkojen jälkeen se jäi vähän turhaa kaahailemaan ja teinkin muutamia käynti-ravi siirtymiä.

Kävin laittamassa kameran taas kuvaamaan viimeisen kymmenen minuutin ajaksi kun oikeasti työstin vielä hevosta. Loppukäynneillä hain kameran sitten maneesin reunalta pois. Pätkissä joissa minulla ei ole takkia ovat juuri ne myöhemmät pätkät. Tein loppuun vielä muutamia laukka voltteja ja vastalaukkoja. Ravissa vasta-asetuksia ja muutamia askeleen pidennyksiä, ravi käynti siirtymiä ja keventelin epätoivoisesti ilman jalkkareita pitemmällä ohjalla osalla kahdeksikolla.

Loppukäyntien jälkeen nappasin loput kamat mukaan ja suunnattiin ulos. Purin Valerolta varusteet, nakkasin loimen ja vaihdoin itseltäni ratsikamat pois. EN voinut valitettavasti kuvata ratsastuksen jälkeen paljoa sillä kameran akku yritti uhkaavasti loppua. Vein vielä Valeron takaisin tarhaan ja napsin muutaman kuvan muistakin hepoista. (laitan niitä jossain välissä teille) Sitten tulikin jo kiire bussiin.

En voi uskoa kuinka nopeasti aika on kulunut! Enään yksi kokonainen viikko ja sitten suuntaankin jo takaisin kotia! Ensi viikolla käyn vielä kaksi kertaa ratsastamassa ja pyydän Valeron molemmille kerroille. Katsotaan jos sunnuntaina saan kirjoitettua postausta kummastakin ratsastus kerrasta kera kuvien.

4 kommenttia:

  1. Kiva postaus ja videopostaus oli kyllä kivaa vaihtelua! :)

    VastaaPoista
  2. Jääkö ikävä tätä heppaa kun Suomeen tuut takasi?

    VastaaPoista

Kommentti julkaistaan vasta kun olen hyväksynyt sen! Älä siis laita kommenttiasi kahteen kertaan. -kiitos