sunnuntai 24. marraskuuta 2013

72. ihan mahtava viikonloppu!

Olin viikonloppuna tallilla yötä, kuten joka viikonloppu!
Kirjotan tän kahessaosassa, ku tulis muuten ihan hirveen pitkä postaus.
 
Perjantaina menin puoli neljän aikaan tallille ja Miia oli jo laittanu mulle Venlan valmiiksi ja itelleen Piskon. Oli aina lähtee maastoileen. Tarkotus siis oli päästellä poneista hyöryt poies. No seillä mettässähän me tuuleteltiin pitkin maitajamantuja. Laitettiin sellanen spotr trackeri päälle ja kattooiin kuinka lujaa mentiin. Lenkin pituus oli 11km ja 630 m sekä meijän maksimivauhti oli 48,9km/h. Mentiin siis aika lujaa!
 
Myöhemin kävin myös vetämässä tuntilaisille tuntilaiselle maaston Totolla. Tällä kertaa mentiin ihan rauhallinen käynti-ravimaasto. Totolla ois ollu energiaa vaikka muille jakaa mut se kummiskin maltto oottaa ja kuunteli mua hyvin. Oli myös kiva kuulla et se tuntilainen haluaa useamminkin mun vetämiin maastoihin.
 
Lauantaina menin sit siihen kymmenen tunnille Vilmalla ku Sale sano et saan tulla jos haluun. Tottakaihan mie haluun ratsiin, varsinki ku Sale ite oli jo ratsinu Vilman hyväksi.
2013 kevät
Mentiin aluks vaan verryttelyssä kaikki askellajit läpi. Vilma tuntu heti aluks tosi kivalta ja kuunteli hyvin. Laukatkin nousi heti käskystä. Verkan jälkeen alettiin tekeen sellasta apilatehtävää jossa vaihtu kokoajan suunta ja voltti. En osaa oikein selittää sitä. Mentiin aluks muutaman kerran käynnissä ja sit ravissa. Otettiin myös silleen et laukattiin joka toinen voltti. Sekin sujui hyvin eikä Vilma lähtenyt laukan jälkeen kiihytteleen niinku tavallisesti. Tässä vaiheessa mie sit lopettelin tunnin ja vain Vilman sisälle kun piti keretä omallekkin tunnille.

Omalla tunnnilla menin sit Totolla. Tehtiin samaa tehtävää kuin edelliselläkin tunnilla. Toto oli niin kiva ratsia kun se kertoo heti jos siellä seläss istuu väärin tai jalat unohtuu jonnekkin lentelemään. Alkuraveissa taivuttelin Toton hyvin ja sain sen kivasti läpi niskastaan ja alkoi kulkea hyvin. Salekin kehu meitä! Otin muutaman laukan noston ja nekin onnistui. Oikeessa kierroksessa huomasin miten Toto lähti ainalujempaa ja oiko tarhapään sivulla ja kulmassa. Seuraavalla kierroksella sit siirsin painoa ulospäin ja pidinjalat kiinni sekä hidastin vatsalihaksilla. Se toimi! Toto kokosi itseään ja meni reunalle.
Alettiin sit tuleen sitä neliapila hommelia eka ravissa. Sit otettiin laukkaa jokatoiselle ympyrälle ja jokatoiselle taas väistöjä ulos. Nämäkin onnistui hyvin. Muutama nosto ei aivan onnistunut kun en muistanut ratsastaa trpeeksi tarkoin avuin. Otettiin sitten laukkaa koko ajan, vain keskellä ympyrän vaihtokohdassa sai tehdä ravin kautta vaihdot.  Päätin tehä ravissa vaihot, ne onnistui hyvin ja tuli oikein täsmällisiä nostoja, Salen mukaan.
Otettiin sit loppuravit ja annoin Toton venyttää päätään eteenalas ja otin käyntiin. Tallissa purkiin Toton ja nakkasin sille loimen niskaan ja ulos.

Menin sit käymään sisällä. Tulin joskus puoli kolmetakas ja kävin hakeen ponit sisälle. Menin näin normisti hakeen Meesua sisälle ja se... se juoksi mua karkuun!?!! mitä? Se vissiin oli suuttunu mulle kun en sillä ollu ratsinu pitkään aikaan, ainavaan hain sen lapsille sisälle. Karsinassakin se vaan murjotti ja naksutti hampaita ku harjasin sitä. Menin sit siihen tunnile taluttaan Meesua. Ja sen seuraavan tunnin sit pidin kahelle tytölle. He olivat vissiin aika tytyväisiä mun ja Miian tuntiin.
 
 Illalla tehtiin Miian kans iltatalli ja kävin sit vähä aikaa kentällä tekeen maastakäsin juttuja Meesun kans ja taisin mie selässäkin käydä. Oli se poni vaan ihan mielissään, puksutti menemään♥

Niin ja se juttu minkä lupasin kertoa.... Otetaan äitin kans Toto puoliylläpitoon meille. Alan sit valmentautuun ja kisaamaan sillä. Kerron myöhemmin lisää Totosta, mut jos nyt tulee jottai kysyttävää ennen sitä "Toto" postausta nii kysykää ihmeessä!

alkus yksystä otettu kuva, oon jotenki järkyttyny
Teen tosiaan sit huomenna tästä päivästä postauksen. Siitä tulee sitten pitkä!


-venppa


9 kommenttia:

  1. Kiva postaus! söpöjä heppoja!:)

    VastaaPoista
  2. Vedätkö nä useinkin maastoja tuntilaisille? Eikö se ole aika vaarallista? Mitä teet, kun jotain sattuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. lähe viikottain. Ei,miksi olisi? ei oo vielä koskaan sattunu mitään ku oon vetäny maastoja, jos ei lasketa niitä et mennään kavereitten kans ja joku muksahtaa kenttään sieltä :D

      Poista
    2. Kerta se on ensimmäinenkin. Olen ymmärtänyt, että talli, jossa käyt tarjoaa palveluinaan ratsastusta (tunteja, maastoja..). Olet siis maaston vetäjänä vastuussa asiakkaiden turvallisuudesta. Eikö tallilla ole aikuisia työntekijöitä (ratsastuksenopettajaa, tallimestaria), kun teettävät työt tallitytöillä?

      Poista
    3. en sanonutkaan ettei mitään voisi tapahtua. On meillä aikuisia työntekijöitä, mutta tallin omistaja luottaa minuun ja taitoihini maastojen vetäjänä, sekä tunnen kaikki hevoset hyvin ja osaan sen mukaan järkätä kaikille turvallisen maaston. Eikä meillä teetätetä mitään! ollaan ihan vapaaehtoisesti Satun pyynnöstä siellä. Kaikilla talleillahan tällänen ei onnistuisi, mutta meillä onnistuu eikä yhdenkään lapsen vanhemmat ole kysellyt että miksei täysi-ikäinen ole vetämässä maastoja.

      Poista
    4. ja ulkopuolisen silmään tämä voi näyttää vastuuttomalta ja jopa vaaralliselta, mut satu on katsonu asian toimivaksi näin

      Poista
    5. Ei onnistukaan, koska yleensä ratsastuskoululla käytetään ammattitaitoisia hevosenhoitajia/hevosenhoitajaa. Tokihan yrittäjä halvemmalla pääsee, kun käyttää ilmaista työvoimaa. Mutta kukin tavallaan...

      Poista
    6. no jos haluat asian ottaa tuoltakannalta niin siitä vaan! Ja ihan muutenvaan kyl me siitä ihan tarpeeksi palkkaa saahaan...

      Poista

Kommentti julkaistaan vasta kun olen hyväksynyt sen! Älä siis laita kommenttiasi kahteen kertaan. -kiitos