keskiviikko 8. tammikuuta 2014

100. viikko tallilla

Ihan mahtava viikko takana! Tehtiin niin paljon kaikkea hauskaa Miian, Jonpen ja Liisan kans. Istuin vähintään kerran päivässä hepan selässä joinain päivinä jopa useammin. Joka päivä tehtiin talli hommat kun oli niin paljon pyhiä et tallityöntekijä ei ollu töissä, tosin muutamana päivänä oli poikkeuksia. Pää säännöllisesti kaikki tapahtu suurinpiirtein samalla tavalla joten en jaksa kirjoittaa jokaista päivää erikseen mitä tehtiin milloinkin, enkä usko et kukaan jaksais lukea ihan hirveen pitkää ja itseään toistavaa tekstiä. Niinpä ajattelin kirjoittaa vaan ratsi kerroista ja joistakin niistäkin vain lyhyesti jos silloin ei tapahtunut mitään mainitsemisen arvoista.

Maanantai aamuna menin tallille. Ilokseni huomasin et kaikki karsinat oli likasina...  Satu oli unohtanu sanoo et tallytyöntekijä ei tuu töihin ennenku vasta torstaina. No eikun lappamaan paskaa. Sain siinä puoli 13 pintaan kaikki siivottuu ja Jonppe tulikin sit jo tallille. Kalle tuli vähän yli yks kengittään Karkin ja Aatun. Mie ja Miia lähettiin sillä välin kuvaileen Meesua ja Katia. Samalla testailtiin Miian uutta putkee ja aika kivoja kuvi sillä tuli!
Kattokaa nyt mikä söpöliini!♥
Kaikki postauksen kuvat cee minä, Miia ja Jonppe!

pää kallellaan kaikki näyttää paremalta
pusu :3
noi mun hiukset on vissiin väriä vaihtavaa sorttia!
 Kävin illasta talutteleen Totoa kentällä. Tähtiin vähän seuraamis harjoituksia ja kumarruksia. Kävin myös kyytissä ja alettiin opetteleen ratsain kumartamista. Se meni ihan hyvin eka kerraksi kun Toto on niin rohkee et tekee kaiken mitä pyytää!


 Tiistaina oli sit aika kivuta Toton kyytiin. Menin sillä ilmanpenkkiä ja tarkotus oli mennä vähän puomeja. Toto meni aika kivan rennosti ja rauhassa, se kuunteli hyvin apuja ja istuntaa. Tehtiin muutamia siirtymiä ravista pysähykseen ja takas raviin. Ne onnistu hyvin. Aloin sit tuleen lävistäjillä kahta ravipuomia. Tultiin aluks meko reippaasti mut hetken kuluttua sain vaikutettua Totoon paremmin ja tultiin jo paljon rauhallisemmin.
Aloin sitten tulemaan laukassa puomeja ja Totohan innostuin niin paljon että takajalat meni sekaisin aina kun käännyttiin puomeja kohti. Päätin sit tehä niin et ravasin toisen lävistäjän ja toisella sit laukkasin. Tietenkin Toto oppisen ja alkoi aina ennakoimaan tallipäädyssä laukan nostoa. Otin sit vähä aikaa kenttää ympärilaukkaa ja tulin sitten puomeille, näin se onnistui paremmin! Tein myös laukka työtä toiseenkin suuntaa ja se oli helpompaa meille tai ainakin mulle. Toto oli oikein kiva!
 
Keskiviikkona käytiin sit ottaan söpöi kuvii Totosta ja minusta.



Äiti tuli ratsiin Totolla. Ne ei menny kauheen rankkaa reenii niin menin sit heti perään. Tehtiin paljon ympöröitä ja voltteja jolloin asetin vuoron perään sisällä ja sitten ulos. Laukassa tein isoja ympyröitä sisälle asettaen ja sitten pitkät sivut ulos asettaen.  En oikeestaan muista mitä muuta tehtiin sillon ku mulla on vähän viimeviikon päivät sekasin.



 
Torstaina mentiin paljon ravi työskentelyy. Tehtiin loiviakiemuroita joihin voltit ulospäin ja völillä tein myös kulmiin voltteja jolloin Toto ei voinut ennakoida niin paljoo sitä mitä aijoin seuraavaksi tehä. Menin melkein kokoajan ilman jalkkareita kun mun on helpompaa istua siellä kyytissä enkä kökätä sillon! Otettiin myös päätyympyröillä pysähyksiä ja liikkeelle lähtöjä. Ne onnistui oikein kivasti. Toto kuuntelee niin hyvin vatsalihaksia ja hengitystä. Laukassa koitin aluksi vääntää jottai ihmeellistä, mut Toto jäi jotenkin kauheen kiireelliseksi eikä halunnu kuunnella kunnolla. Sitten muistin annen sanat "älä piä liikaa sisältä muuten se ei voi liikkua rennosti eteen" no mie fiksuna tyttönä päästin sisäohjasta ja kas kummaan Toto rentoutu ja laukka muuttu mukavaksi istua. Tämän oivalluksen jälkeen olkin paljon helpompaa. Käännökset pelkillä ulkoavuilla jolloin ulkokylki pysyy hallinnassa eikä jää liian ahtaalle eestä. Sekä sisäohjalla vain läpiasettaminen. Loppuun koikkeilin hieman kaulanaruiluu mut se ei taija olla vielä ihan meijän juttu. Käynnissä meni ihan hyvin mut ravissa sitten mentiin ku mikäkin Meksikonpikajuna, no ei ihan mut totesin et pietään vähintään päittet päässä. Ehkä myöhemmin, ehkä!
 
Illalla mulla oli vielä hyppytunti. Aluks oli tarkotus mennä siihen Piskolla mut sit Liisa sano et hyppää Venpulalla. No mikäs siinä jos saa nousta sen pienen ja mustan, sähäkän kisatytön kyytiin. Vieläpä esteille. Meillä oli kentällä muutama este. Lävistäjillä ja molemmilla pitkillä sivuilla. Verkkailtiin normaalisti ja Venla tuntu ihan kivalta. Se kuunteli hyvin eikä kaahaillu mihinkään suuntaan. Alettiin sitten hyppäämään pientä ristikkoo. Venla oli kokoajan helppoilla avuilla eikä ryntäilly esteelle. Tultiin sit muutkin esteen läpi ja kaikki meni ongelmitta. Liisa sano pienen radan joka sit tuliin. Esteet oli korkeintaan sen 70cm ja Venlan mielestä aivan liian pieniä joten se vähän varmisteli välillä. Tultiin vielä muutamia siksakkiratoja ja ne meni oikein kivasti. Loppuraveissa Venla meni rauhassa ja vähän jopa myötäs mulle eestä. En kyllä vieläkään pääse yli siitä et miten joku suokki voi olla samanlainen esteillä kun rakas Oskuni!♥
 
Perjantaina oli sit Totolla meijän osalta vapaata, illalla se meni yhen tunnin. Muuten se oli vapaalla.
Ite en kuitenkaan malttanu olla pois hepan kyytistä. Oli tiedoss hyppyreeni Piskon kans. Verkkailin ravissa kenttää ympäri. Liisa käski sit päätyympyrälle josta sit hypättiin ravissa pieni portti. Pisko oli alkuun silleen et en varmasti ylitä tota pelottavaa esinette!!! Mentiin kuitenkin ekalla yli hieman mutkitellen ja kiemurrellen. Jatkettiin sitten sitä laukassa ja alkoi hiemna sujumaan paremmin mut vieläkin liikaa kiemurtelua ja hiastamista. Suunnan muutos ja sama homma taas. Lopulta päästiin sujumaan. Vaihettiin estettä. Tultiin vähän isompaa porttia vierestä. Se menitiin hienosti ekalla yli eikä siinä ollut muuta pelottavaa kuin liisa joka seiso kentän laijalla esteen lähellä.  Tultiin vielä okseri jossa oli matto alla. Se kerran kiellettiin mutta seukasta yli. Liisa kehitteli meille kuuen esteen radan ja tultiin se. Esteen nousi 80cm ja hiemna lyhyempi rata. Tämän jälkeen Liisa raahas yhen puomin kentälle että sen päällä sit vaihettais laukat suuntaa muuttaessa. Alotettiin rata puomilla jonka jälkeen sit okseri, violettiportti, punanportti, okseri toisin päin ja puomitakasin päin. Tässä kohti Pisko ihan villiinty ja lähti loikkimaan innoissaan puomiakohti ja hyppäs sen yli.
Liisa nosti vielä vähän esteitä ja ne oli ehkä 90-100cm tultiin muutaman esteen rataa ja Pisko oli ihan liekeissä. Se hyppäs tosi hyvin! sori video laatu!


Viimiseksi esteeksi Liisa laitto 105cm ja pienellä ilmavaralla yli!
hienooo karva ferrari
 
           
 
Lauantaina oli uus ope Johanna. Menin yllätysyllätys Totolla. Äiti oli mennyt jo edellisellä tunnilla joten se oli valmiina. Piti vaan hakee ratsikypärä ja hanskat ja tietty ottaa Toto.
 
mailmaa voi katsoa monesta kulmasta♥
Tunnilla oli aiheena tai siis oliks sillä aihetta? Tais olla enemmän selanen tunti et Johanna katto mitä me osataan tehä. Alkuun tehtiin kolmikaaristakiemurauraa ravissa. Toto tuntu melko kiireelliseltä joten nakkasin raipan pois jolloin vauhti hieman rauhottu. Johanna opetti hyvin sitä miten saa Toton rauhottumaan ja jättämään sen "liitämisen" vähemmällä mitä se sillä tunnilla teki. Oli oikeestaan tosi kivaa tehä oikein kunnolla töitä Toton kans. En ees pitäny mitään luvatonta taukoa niin kuin jotku lintsarit vaan ratsastin koko rahan eestä! Otettiin sit laukkaa ja tehtiin kulmiin voltit. Aluks laukka oli pelkkää kaahausta tai ei kaahausta vaan pitkääpitkää tahditonta laukka. Kun taas päästin sisäohjasta irti ja käänsin sisäohjalla alkoi kaikki luonnistumaan. Tehtiin sama myös toiseen suuntaan. Pidettiin pieni tauko ja jatkettiin sitten ravissa samoja voltteja tällä kertaa puolet sisälle asettaen ja puolet ulos. Tässä sain muutaman vinkin miten Toto ei poikittais niin paljoo, käännän ylävartalon sisälle vaikka asetan ulos ja kappas se toimi. Saatiin pyöreet ympyrät asettuen ulos! Lopputunti meni oikein hyvin ja Toto rauhottu kivasti loppuun ja saatiin jopa ihan toosi hiasta ravia. Johanna sano et sain Toton kulkeen ihan kivasti, pitäs vaan päästä revitteleen virtoja pois ja sit sitä rauhallisuutta pitää saaha lisää.
 
Toto sai tunnin jälkeen uuet kengät ja tilsakumit. Kävästiin myös otteleen kuvia pellolla.



se on niiin sulonen:33
 Sunnuntaina Miia piti hieman tuntia meille.
 
Tehtiin ravissa kaheksikkoa. Aluksi sisälle asettaen ja sitten kokoajan oikeelle ja taas vasemmalle. Jolloin mennään vasta asetuksessa ja myötä asetuksessa vuoronperään. Tämä meni ihan hyvin ja sain Toton paremmin rauhottumaan ku edellisenä päivänä.
 
osaan mennä silmät kiinni!
käet vähän lähemmäs toisiaan nii ois aika hyvä!
 
Otin sitten laukkaa. Ai kauhia ku tuntu et mennään lujaa. Tein paljon ympyröitä ja vähänhän se rauhottu mutta ei tarpeeksi et oisin ollu tyytyväinen. Päätin tehä sit niin et lyhyet sivut laukkaa ja pitkät ravissa, välillä kulmiin voltteja ettei Toto voinut alkaaa ennakoimaan. Se meni oikein hyvin kun muistin olla tasainen ohjasta ja pohkeesta.
 
Lähettiin käymään pellolla veättelemässä. Tultiin muutaman kerran kunnon ravilla kotiappäin. Tykkään niin paljon ex-ravuriputeista ku niillää pääsee lujaa ja voi ajaa kärryillä ymsyms. Otettiin muutaman laukkakin mut siinä koitin sit olla oikein rauhassa ja hitaassa temmossa. Se meni oikein hyvin!
 
Tulin vielä kentälle loppu verkkaileen. 
 
Ainiin unohin kirjottaa tonne et Jonppe pakotti mut Karkin kyytiin ennen kun  menin ratsiin Totolla. Olihan se pallero ihan erilainen ku ennen ja oikeestaan aika kivakin ja Jonppe sanokin et se meni ihan nätisti :)
 
Käytiin pakkaileen Miian kans ja heppa täyteinen viikko oli ohi!
Tähän loppuun pieni video Totosta.
 
            

-venppa

5 kommenttia:

  1. Ihana video! Tuo Toto on tosi söpö :3 Teillä menee jo tosi hyvin, kun miettii kuinka vähän aikaa ootte ollu yhessä. Tsemppiä jatkoon!

    VastaaPoista
  2. Onko toi toto asunut ennen missäpäin?:) tai ku ennen? täälläkinpäin on asunut yks suokki jonka nimi oli toto että mietin oisko sama mut en oo varma :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no nyt en oo ihan varma missä on ollu ennen turkkaa, muutaku vuosi sitten oli hietasaaren ponipihalla yksärinä samalla omistajalla ku se on nytten, missä päin sie asut?

      Poista
    2. asun kainuussa sotkamossa, mutta tää on varmaanki eri toto kun se minkä ite tiiän:)

      Poista

Kommentti julkaistaan vasta kun olen hyväksynyt sen! Älä siis laita kommenttiasi kahteen kertaan. -kiitos