perjantai 7. elokuuta 2015

pieni pystyharjainen

Aika on kulunut ihan hirveää vauhtia! Nyt on kaikki leirit ohi ja elokuukin pääsi yllättämään ja alkoi aivan liian aikaisin! Alle viikon päästä oottaapi taas koulun penkki, huoh! Se ois sitten viimeinen vuosi jäljellä ja sitten mie valmistun vihdoinkin. Toivotaan nyt koulun lähestyessä että kerkeäisin kirjoittamaan teille enemmän. Vaikka kuulostaakin ihan hullulta ja päinvastaiselta on minulla ollut kesällä niin paljon enemmän hommaa kuin koulun ohella talleilussa, niin blogi ja videoiden teko on jäänyt hyvin vähäiselle. Lisäksi koneeni on hieman ollut hankalampi kuin yleensä. Tiistaina sainkin koko aamun tapella sen kanssa jotta suostui edes aukeamaan ja nyt pitäisi olla vihdoin siinä kunnossa että sen ei pitäisi kuluttaa mun aikaa yhtään enempää.
Tämän postausken tarkoitus on nyt hieman kertoa minun ja Piskon reenistä, sekä kisoista jotka ei menny ihan niinkuin piti! Olen päässyt yllättävän paljon menemään Piskolla, enimmäkseen kuitenkin esteitä ja maastoilua. Valmennukset ovat jo muutaman viikon takaisia ja kisat olivat viime viikonloppuna.

Aloitetaan torstaina 23.7 olevasta estetunnista. Alkuverryttelynä menimme ravissa hieman väistöjä ja askeleen pidennyksiä. Laukassa otimme myös askeleen pidennyksiä kevyessä istunnassa ja lyhyessä laukassa vastalaukka kaarteita. Pisko tuntui tosi kivalle koko verryttelyn ajan.

Tulimme muutaman kerran verryttely esteelle joka oli helppo tavallinen pysty. Pisko tuli hyviin paikkoihin eikä kiihytellyt kauhean paljoa.
Tunnin aiheena oli kaarevat tiet ja radan pätkät. Loppuun tulimme myös hieman pitempää rataa. Koko ajan Pisko oli kuulolla eikä miettinytkään pysähtymistä. Kerran tulimme sarjalle liian pitkänä ja taka puomi tippui kun Pisko ei kerennyt nostamaan jalkojaan.


Esteitä nostettiin hieman ja tulimme pidemmän radan. Muutama turha kiihdytys tuli okserille.

Viikon loppuna meninkin Piskon kanssa mettään ja käytiin siellä ihan kunnon laukka suorat vetämässä jotta pääsis höyryt pihalle. 

Maanantaina oli sitten vuorossa Kaisan estevalmennus. Aloitimme normaaleilla ravi ja laukka puomeilla. Koitin ottaa mahdollisimman napakan mutta silti ei pakkottavan alku verryttelyn jotta Pisko olisi itse koko ajan menossa omasta tahdosta eteen.
Puomit muutettiin ristikoksi jossa oli etu puomi maassa. En sanonut mitään siitä että Pisko ei mene puomin kanssa esteitä ainakaan kovin mielellään. No kieltohan sieltä tuli ja tulimme kerran puomin kanssa jonka jälkeen jätettiin puomi pois ja tulimme pelkkää ristikkoa.
Ristikko nousi okseriksi ja samantien piti ottaa kielto, loput mentiin ylitse. Jälleen esteen noustessa yksi kielto ja loput ylitse. Toisesta suunnasta ei ollut mitään ongelmaa. Menimme joka kerta ylitse. Tultiin vielä trippeliä johon saimme juuri oikeaan paikkaan ponnistus kohta. Siihen ei taas tullut kieltoakaan, vaikka ei nyt ollut kauhean pienenä alkuun.
Tulimme sitten pientä neljän esteen rataa muutamana otteeseen. Ensin oli pysty-pysty linja, vasemmalle okseri, okealle ja trippeli. Kerran Pisko tökkäsi linjan toiselle osalle, muuten se meni ihan reippaasti yli. Välillä turhan höseltäen jatoisinaan sain sen hyvin ratsastettua ja tultua hyvään paikkaan.

Loppuun kokeilin hieman vaihtoja ja huomaa että Pisko on hieman ruosteessa niissä sillä vaihdot eivät aina lähteneet takaa vaan se vaihtoi ensin edestä ja sitten takaa.
 linkki videoon

Käytiin torstaina myös maastoilemassa ja lauantaina oli ensimmäinen startti. Kisat olivat seuraestekilpailut ja luokka valintana oli 80cm. Kisapaikalle päästyämme saimme kuulla kilpailuiden olevan hierveästi etuajassa joten käytiin siirtämässä minu lähtöni viimeiseksi. Sillä välin Pisko oli jo laitettu kuntoon. Kävelin hetken ja pääsin sitten verryttelyyn.

Verkassa huomasi kuinka Piskoa jännitti se nakersi kuolainta ja kulki kokoajan ihan linkussa vaikka koitin ratsastaa sitä jalasta eteen. Sain sitä hieman paremmaksi ja rennommaksi. Aloitin hypyt ja pienellä epäröinnillä päästiin kaikki esteet ylitse ilman kieltoja.
Radalle päästyä kävin näyttämässä kaikki pelottavat esteet ja koitin pysyä kokoajn liikeessä jotta Pisko ei kerkeäisi veltostua ja kadota pohkeelta. Rata alkoi Reippaasti oikeassakierroksessa pysty-okseri linjalla väli olisi ollut kuudella hyvä mutta Piskon epäröidessä pyysin sievästi eteen ja tultiin viidellä ja oudolla okserihypyllä. Kolmonen oli tiukalla kaarteella oikealle. Pystyn alla oli portti ja otimme siihen kaksi kieltoa. Pisko ei vaan lähtenyt jalasta tarpeeksi kaarteessa. Jos olisin ollut fiksu olisin ensimmäisen kiellon jälkeen lähtenyt vasemmalta ylittämään estettä sillä Pisko hyppää siitä kierroksesta paremmin.

Saimme kuitenkin jatkaa loppuun. Kolmaskerta todensanoen ja yli esteestä. Nelos vitos linja oli sujuva ja kutos seiska suoralinja viidellä laukalla oli hyvä. Sitten tultiin taas siihen pahamaineeseen oikeaan kierrokseen ja lähestyin sarjaa. Enkä saanut Piskoa siitä yli en sitten millään. Joten ei päästy edes perusrataa loppuun. Saatiin kuitenkin kisojen loputtua käydä hyppäämässä sarja ja tulimme sen vasemmasta laukasta eikä mitään ongelmaa. On se poni vain kumma. Radan jälkeen se sitten seisoi nätisti sateen varjon alla vinkan vieressä odottamassa.
 Sunnuntai lähdettiin tietoisella riskillä kokeilemaan Suomenhevosten 90vm luokkaa. Sillä kotonahan meillä menee tämän tason tehtävät heittämällä. Verryttely oli jopa huonompi kuin edellisenä päivänä. Pisko päätti ettei me ylitetä edes puomikasaakaan... Tosin hyppäsimme vieressä olevan 90cm pystyn ilman ongelmaa mutta se pelottava puomikasa ei ylittynyt sitten mitenkään. Vaihdettiin kierros vasempaan, tuumatessani ääneen että siitä kierroksesta Pisko ainakin hyppää ja niinhän se hyppäsi kaikein. Joka ikisen okserin ja pystyn ilman minkään laista ongelmaa.
Radalle mentiin hieman lentäen sillä meidän edestä oli ilmeisesti jäänyt joku pois ja jouduin lähtemään saman tien suoritukseen. No me käytiin kirjaimellisesti katsomassa ensimmäistä esttä kaksi kertaa himan lähempää ja lähdimme pois. Oste oli siis ihan tavallinen pysty joka tuli lyhyellä kaarteella oikeasta... Pisko sitten päätti että nyt riitti  tämä kisaaminen ja laitto käsijarrun päälle huomattavasti ennen estettä. 

Todettiin että Pisko taitaapi jäädä ihan kouluponiksi. Kotona hypätään ja jos kisoihin lähetään nii sit mennään tanssimaan valkoisten aitojen sisäpuolelle ja hakemaan hyviä tasaisia suorituksia sieltä.

6 kommenttia:

  1. Tosi kiva postaus! :)

    VastaaPoista
  2. Tosi kiva postaus! Harmi kun Piskon kanssa kisat ei sujuneet niin hyvin, mutta pääset sillä kisaamaan koulua ja onhan sulla onneks tuo esteheppakin, Vilma :) Ihania kuvia myös! :D

    VastaaPoista
  3. Sanon tämän asian sievästi ja protestoimatta, mutta onko teillä tullut mieleen että voisko Pisko olla kipeä tai ihan vaikka jumissa jostain? Tuo on musta vähän outoa että vasemmasta kierroksesta kun hyppää niin ei oo mitään ongelmaa. Jos Pisko ois päättänyt ettei tykkää enää hyppäämisestä niin eihän se silloin hyppäisi vasemmastakaan kierroksesta.

    Tottakai en tunne hevosta yhtä hyvin kuin te, mutta tämä asia vain pisti silmääni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tullut ja olen miettinyt pääni puhki että mikä siinä ponissa on! Se kun on niin kiltti ettei sano vastaan missään muussa paitsi tuossa hyppäämisessä ja siinäkin vain tiettyinä päivinä. Joskus se hyppää iloisesti kaiken molemmissa kierroksissa toisinaan se ei mene puominkaan yli taluttaenkaan. Sillä on ehkä kuivimmat jalat mitä olen koskaan suokeilla nähnyt, onhan se vähän vino ja jalassa on joku outo patti jota eläinlääkäri on katsonut. Se ei osannut kertoa mikä se on, loppukuusta onkin vihdoin saatu klinikka aika ja saadaan selville patin haitat jos niitä on.

      Pisko on minulle yksi tärkeimmistä asioista maailmassa ja koitan parhaani huolehtia siitä vaikkei se omani ole. Nyt kuitenkin jätetään hypyt vähemmälle siihen saakka kun klinikka aika on ja keskitytään asioihin jotka ei tuota pään vaivaa. Osaispa nuo kopukat puhua niin tietäis mikä niitä ripoo!

      Poista

Kommentti julkaistaan vasta kun olen hyväksynyt sen! Älä siis laita kommenttiasi kahteen kertaan. -kiitos