tiistai 13. lokakuuta 2015

laikukas kouluponi

Pitkästä aikaa pääsin ratsastamaan ihan kunnolla tunnille Mimmillä. Menin sillä niin perjantaina kuin lauantainakin. Mimmi on ollut nyt tunneilta poissa kun sitä ei ole kiinnostanut kentällä meno, maastossa toiminut hyvin ja kentällä sitten vain jäkittäny.

Alku käyntien jälkeen aloitettiin käyntityöskentely. Paljon voltteja ja aina voltin puoleenväliin pysähdys ja neljäaskelta peruutus. Mimmi käveli oikein tarmokkaasti kokoajan ja saimme hyviä pysähdyksiä. Ensimmäisessä peruutuksessa se kyseenalaisti pyyntöäni, mutta pien se ymmärsi mitä haettiin. Tehtiin tätä niin kauvan että siirtymiset olivat rentoja ja peruutus onnistui sujuvasti.
neljä ensimmäistä kuvaa (c) Kati ja loput on Marian ottamia

Ravissa jatkoimme samalla linjalla. Volttien keskelle pysähdys ja peruutus ja takaisin raville. Mimmi jatkoi edelleen reipaasti voltteja ja kaarteita. Pysähdykset onnistuivat hyvin, mutta peruutuksessa se jännittyi ajoittain enemmän mitä käynnistä tehtäessä, sekä ravi siirtymät olivat paikoittain hätäisempi. Kerran Mimmi jäi pohkeesta hitaalle ja pyysin sievästi raipalla eteenpäin, vastaukseksi sain kunnon pukkisarjan. Pyysin sitä napakasti niin eteen että pelleily loppui ja koko lopputunnin aikana ei tullut yhtään pukkia.Tätäkin tehtävää jatkoimme kunnes pysähdykset ja peruutukset olivat hyviä. Samaa menimme myös toiseen kierrokseen.

Vähensimme pikkuhiljaa volttien määrrä. Teimme niitä vain kolmeen kulmaan, Toisella pitkällä sivulla voltti kulmaan askeleenpidennys ja voltti sivun loppuun, josta käännyttiin radanpoikki samalla pidentäen askelta, jonka jälkeen voltti ja sama alusta. Muutaman kerran koitti Mimmi luistaa lisäyksistä, mutta pääsääntöisesti saimme ihan superhyviä pätkiä.
Toiseen kierrokseen teimme samanlailla mutta ei kohdassa kenttää. Tälläkertaa piti mennä pitkälle sivulle niin koottua ravia kuin sai ja lyhyellä sivulla ja volteilla normaalia vauhtia.
Laukassa tulimme samaa tehtävää, voltit sai nyt tehdä omatoimisesti siihen missä tuntui hyvältä ja kokoamista en tehnyt sillä Mimmillä riitti virtaa joten menimme vain keksi laukka siirtymiä. Vasemmassa laukassa poni hieman höselsi ja ei oikein kuunnellut minua kunnolla. Oikeaan se oli taas oikein kiva ja taipui kivasti volteilla.

Loppuraveissa annoin ponin venyttää kaulaa eteen alas ja käveltiin kunnon loppu käynnit. Poniin oli oikein tyytyväinen ja päätin mennä sillä seuraavana päivänäkin tunnille. Video koosteessa on läheskaikki pätkät perjantailta ja lopussa kolmepätkää lauantailta.

Lauantai aamuna puoli kymmenen oli jälleen aika nousta ponin selkään. Tällä kertaa menimme hieman vaikeampia tehtäviä (ainakin Mimmille) Poni sai kauheat pukki kohtaukset jo ennenkuin kerkesin kymmentä metriä kävellä, se ei tahtonut mennä suoraa uralla ja protestoi hyvin vahvasti sisäjalkaani. Otettiin sitten heti alkuunsa siitä reipas eteenpäin suunnattua laukkaa.

Aloitettiin samantien tekemään viisikaarista kiemurauraa käynnissä, jonka jokaiseen kaarteeseen väistätettiin sisäjalalla. Jatkettiin samalla tehtävällä ravissa. Muutaman kerran poni kyseenalaisti pyyntöjäni. Napakasti jatkaen pyytämistä alkoi poni toimia. Lisättiin voltit joka kaarteeseen ja niillä piti lyhentää sekä koota ravia jatellen ylöspäin. Siitä lähdettiin isolla ravilla suoraan josta tehtiin avotaivutusmaisesti hidastusta ja uutta volttia. Mimmi väläytteli oikein hienoja pätkiä ja nousi korkealle niskalle niinkuin joku oikeakouluponi. Harmillisesti näitä hetkiä ei saatu tallennettua kameralle.
Vaihdettiin sitten suuntaa ja aloimme tulemaan toiselle pitkälle sivulle avotaivutusta ensin koko sivun verran. Väliin tehtiin vain puoleen sivuun josta lähdimme keskiravilla loppu pitkäsivu ja taas mentiin koko sivua. Menitiin heti alausta lähtien ravilla. Muutaman kerran jälkeen alkoi poni tajuamaan mitä siltä hain. Saatiin kivoja pätkiä niin lisäyksistä kuin avoistakin.

Lähdettiin nostamaan suoraa avosta laukkaa, jouduin ottamaan avon loputtua pienen voltin ennen laukan nostoa. Mimmi kun olisi vain halunnut juosta avuista läpi ja painella täyttäravia laukannostoon. Näin sain edes muutaman ihan ok noston vasempaan kierrokseen. Luakassa piti tehdä voltit joka sivun keskelle ja hidastaa raviin ennen uuden avon aloittamista.
Teimme toiseen kierrokseen samaa tehtävää ravissa, se kierros oli Mimmille selvästi helpompi.Välillä se vaan painui kauhean alas sillä kun ei ole lihasta kantaa itseään ylhäällä koko tuntia tai edes puolta siitä. Välillä sain ponista irti oikein näppäriä pätkiä ja toisinaan se koitti painaa kädelle ja paeta työntekoa. Tähän suuntaan sain laukan nostettua paremmin, eikä tarvinnut tehdä volttia ennen nostoa.

Loppu raveissa annoin ponin mennä pitkällä kaulalla eteen alas. Käveltiin hyvin ennen kuin mentiin talliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti julkaistaan vasta kun olen hyväksynyt sen! Älä siis laita kommenttiasi kahteen kertaan. -kiitos