perjantai 23. lokakuuta 2015

lomailun ratsastukset

Tämä postasu oli tarkoitus julkaista jo keskiviikkona, mutta en millään jaksanut tehdä sitä loppuun silloin. Joten nyt sitten pääsette lukemaan koko viikon ratsastukset samassa postauksessa. Vaikkakin kaikki kuvat ovat lauantailta ja sunnuntailta. Osa tekstistä kirjoitettu puhelimella junassa, pahoittelen kirjoitusvirheitä ja kaikkea poikkeavaa mitä en voi puhelimella korjata!
Lauantaina oli pitkätä aikaa estevalmennus, tällä kertaa Liisa piti sen. Kannoin kentälle 17,5 metrin linjan, toinen esteistä oli pysty ja toinen okseri.

Aloitin omatoimisilla alkuverryttelyllä kaikissa askellajeissa. Aloimme tulemaan melko pian puomilinjaa ensin oikeasta. Siihen piti ensin tulla kuudella askeleella ja sitten seitsemällä. Seitsemän tuotti aikapaljon vaikeuksia. Vilma vaihtoi hyvin helposti ristille ja jäi pohkeen taakse. Muutaman kerran sain onnistumaan seitsemällä.

Vasemmalta oli paljon helpompi ja kuudella laukalla joka liian pitkäksi jos tarpeeksi lyhensi. Puomit nousi esteiksi ja piti tulla kerran kuudella ja sitten viidellä. Viisi laukaa oli aika helppo ei vaan saanut päästää liikaa edestä sillä silloin jäi ahtaaksi. Tulimme samanlailla oikeastakin kierroksesta. Tulimme myös ratalaukalla neljällä ja piti saada myötälaukka. Taas jäi Vimppu hieman hitaaksi jalasta ja liian lyhyeksi. Saatiin kuitenkin onnistuneitakin paikkoja ja linjoja hyvällä myötälaukalla. 

Aloimme sitten tulemaan oikeassa pelkkää okseria ympyrän kaarella. Siihenkään en saanut paikkaa kohdalleen, sillä nyin aina yhden ylimääräisen askeleen. Paikka löytyi kun muistin ratsastaa eteen mielummin kuin jarruttaa kohti estettä. 

Tulimme vielä vasemmasta pystyä. Samallaisella ympyränkaarteella. Siihen suuntaan onnistui paljon paremmin. Sain lähdettyä kauvempaa ja lähempää. Riippuen siitä mitä liisa aina pyysi meidän hyppäävän. Jätettiin sitten siihen sen kertaiset pomput.

Mari oli A:n kanssa kentällä ja halusi minun hyppäävän sillä muutaman isomman pompun. Tulimme ensin pystyä oikeasta. A otti muutaman kerran raville juuri ennen pystyä mutta jatkoi silti siitä yli kyselemättä. Sain aika paljon ratsastaa jalasta eteen jotta pääsimme laukalla loppuun saakka. 

Jatkoimme sitten kaksi kertaa pystyltä koko linjan. Ensimmäisellä kerralla hieman mutkitellen sillä A oli aivan varma että me käännytään pois niinkuin ensimmäisellä kerralla. Toinen kerta meni paremmin.
Käveltiin aina hyppyjen välissä ettei A ihan väsyisi. Tultiin sitten pelkälle okserille oikeasta kierroksesta. Sain siihen esteelle helposti oikean paikan, kun hyvä laukka löytyi niin sitä ylläpitämällä kaarteenläpi onnistuivat hypyt hyvin. Laitettiin esteen eteen kuitenkin maapuomi helpottamaan Aatua. Kerran tulimme liian lähelle ja puomitkolisi, muuten paikat osuivat melko nappiin. Viimeisen esteen Liisa nosti vielä metriin ja A hyppäsi sen moitteitta. 


Sunnuntaina käytiin pitkästä aikaa pellolla rällättelemässä. Laitoin vielä länkkypenkin vaihteeksi. En tehnyt minkään laista tehtävää vaan ravailin ja laukkailin peltoa eestaas. Vimppu oli ihan mielissään ja paineli korvatpystyssä auringonlaskussa. Tein pien videokoosteen peltoilusta.


Maanantain vietin kotona sairastellen ja tiistaina käytiin kevyt maastolenkki.
Keskiviikkona menin ilman satulaa kaikki askellajit läpi. Ravissa Vilma oli yllättävän hyvä ja taipui paremmin kuin olin kuvitellut. Sakn myös hyviä ravin lyhennys ja kokoamis pätkiä. Ilman satulaa oli hyvä mennä kun tunsin heti jos  Vimppu ei  ravannut kunnolla, sillä  minun "pomppiminen" loppui ravin muututtua maata pitkin meneväksi. Vilmalla oli todella paljon eteen päin pyrkivyyttä ja liike suurta, mentiin hieman jotain uutta meille. Ratsastin parhaani mukaan ravia ylös päin. Se onnistui yllättävän hyvi, sairaana ollessa un keskittyminen ei ollut ihan sitä kympinluokkaa.
Torstaina ratsastin pellolla. Tällä kertaa satulalla ja koitin ratsastaa parhaani mukaan suoria linjoja ja voltteja reilusti asettaen. Vimppu oli aika kiva. Ratsaatin samallailla kuin edellisenä päivänä ravia ajatellen yläkautta eteen. Pelto oli hivenen pehmeä joka auttoi paljon tässä tehtävässä! 

Perjantaina käytiin taas pellola tälläkin kertaa oli vuorossa kouluratsastua. Alkuun tein ihan kahdekaikolla ravia taivuttaen reilusti sisälle. Käynnissä tein muutamat pitkät väistöt ja siksakkiväistöjä. Muutaman kerran tultiin ravissa ihan onnistuneesti.
Tehtiin muutamia ravi-laukka-ravi siirtymiä ja ne onnustuivat tosi hyvin. Oikeassa laukassa Vimppu oli hieman hidas pohkeelle, mutta sen korvasi hyvin vaaemmanlaukan rytmikkyys ja se lyhyt ylömäkeen menevä laukkka jota Vilma väläittelee aina joskjs , mutta tänään minulla oli etuoikeus mennä sitä samaa laukkaa kymmenen minuuttia putkeen! Ravia työstin vielä pienehköillä kaarteilla hyvin taivuttaen ja pyhtäen ravaamaan ylämäkeen. Tälläkertaa pelto oli vielä vähän enemmän ns. raskaampi mennä, mutta muuten tädellahyvä ja tasainen. 

Tuntuu kuin Vimpula paranisi päivä päivältä tai minä vain opin joka päivä jotain uutta ja usklallan ratsastaessa vaatia enemmän ja enemmän. Valmentaja totesi että se on sitä kulkemista käsikädessä hevosen kanssa kun nuoret oppivat yhdessä toisiltaan lisää!♡

6 kommenttia:

  1. Tuutko ratsikoulujen mestaruuksiin?jos niin millä ja tuleeko teiän tallilta muit. Oot hyvä ridaan!

    VastaaPoista
  2. Kyllä te päivä päivältä kehitytte vimpun kans! Ihania kuvia ja tekstiä oli sopivasti. Ja nuo videot oli extraa :)

    VastaaPoista
  3. Olen uusi blogissa tai alan lukemaan niin anteeksi kun kysyn mutta ratsastatko vielä Mesellä? Ka ratsastat tosi hyvin! Voisitko vähän kertoo mulle nii saisin vähän tietoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. vain silloin tällöin, mese on sen verran pieni jo minulle ja kiitos :)

      Poista

Kommentti julkaistaan vasta kun olen hyväksynyt sen! Älä siis laita kommenttiasi kahteen kertaan. -kiitos